27 Haziran 2010 Pazar

KIRMIZI - BEYAZ


Sitemin takipçilerinden sevgili arkadaşım  dörtgöz teletabi anlatmıştı.
Gittikleri mavi yolculukta Atatürk'ün yatı Savarona'yı görmüşler. Heyecanla yata bakarken yatta dalgalanan bayrağın yıpranmış, eskimiş olduğunu fark etmişler. 
" Yazık yazık, hem Ataya hem de Türk bayrağına yakışmıyor." diye yorum yapıp işlerine bakacaklarına ilgili yerleri arayıp durumu bildirmişler.
Ertesi sabah baktıklarında Savarona'da pırıl pırıl bir Türk bayrağı dalgalanıyormuş. Arkadaşım bunu anlatırken Savarona'nın Arap bir iş adamına satılacağı haberini okuduk. İçimiz burkuldu.
Türk milleti olarak bayrağımıza karşı hassasiyetimiz gurur verici. Bazı Avrupa ülkelerinin iç çamaşırı, havlu, yorgan, mayo yaptığı bayrak yasalarımız ile korumaya alınmış. Hatta son yıllara kadar türk bayrağından tişörtlerimiz bile yoktu.
Bayrağımızın hikayesini ilkokula başladığımız andan itibaren öğreniyoruz.
Birinci Kosova savaşında ölen Türk askerlerinin kanının bir çukura dolması sonucu ay ve yıldızın bu göl üzerine yansıması sonucu oluştuğu söylenir.
Her ülke kendi bayrağı ile gururlanır. Acaba bizim bayrağımız kadar anlamlı başka bayrak hikayeleri var mı?


 ALMANYA
Üzerindeki siyah, sarı kırmızı'yı Napolyon'la yapılan savaşlarda Alman askerlerinin giydiği üniformadan dolayı almıştır. 1919 yılında İmparatorluktan Cumhuriyete geçişte resmi olarak kabul edilmiş.

FRANSA 
Renklerindeki beyaz eşitliği, mavi özgürlüğü, kırmızı ise kardeşliği temsil ettiği söylense de, mavi kırmızı Paris'in renklerini ,beyaz ise Bourbon sarayını temsil ettiği için bayrak olarak seçildiği de söylenir.

İNGİLTERE
Kraliyeti dünyaya yaymak için yapılan deniz seferlerine din görevlisi St.George'un hazırladığı beyaz zemin üzerine kırmızı haç ile gidiliyormuş. Daha sonra İngiltere, İskoçya, Galler ve İrlanda'nın katılımıyla kurulan Birleşik Krallık ( United Kingdom) mavi çizgileriyle bugünkü halini almış.

İTALYA
1796 Yılında İtalya Napolyon yönetimi altındayken, dikey olarak Yeşil, Beyaz, Kırmızı renkleri Napolyon tasarlamış. 1814 yılında Napolyon'un çöküşü ile kullanılmamaya başlansa da 1861 yılında yeni krallık ile birlikte tekrar kullanılmaya başlamış. Renkleri hakkında bilinen tek şey Napolyon'un yeşil rengi çok sevmesi imiş.

YUNANİSTAN
İlk kez 1821 yılında şekillenmiş. Mavi rengi ege denizini simgeliyormuş.Üzerindeki yatay dokuz çizgi ise Özgürlük kelimesinin dokuz harfiymiş. Başka bir araştırmaya göre Dokuz çizgi Osmanlı döneminde Osmanlıdan talep ettikleri 9 isteğin işaretiymiş. ( Bu 9 isteği de siz araştırın.)

ÇİN
Çin bayrağı 1872 yılında Manchu hanedanını simgelemek için sarı zemin üzerine mavi ejderha imiş. Komünist devriminden sonra şimdiki halini almış. Kırmızı zemin devrimi, büyük sarı yıldız komünizmi, etrafındaki küçük sarı yıldızlar da köylüyü, işçiyi, burjuvaziyi, yurtsever kapitalistleri ifade ediyormuş.

JAPONYA
Ortadaki daire güneşi simgeliyormuş çünkü, Japonlar ülkeleri için güneşin doğduğu ülke derler.

MISIR
Üç şeritten oluşur. Kırmızı, siyah, beyaz arap halkını temsil eder. Ortadaki kartal ise Ünlü arap hükümdarı Saladin ( selahattin)' in simgesiymiş.

İSPANYA
Yatay olarak  sarı ve kırmızı renk kullanılmış. 18. Yüzyılda Sömürgecilik ve denizcilikte büyük gelişmeler gösteren İspanya diğer ülkelerin bayraklarında bu iki rengin kombinasyonu olmadığı için seçmiş. Aynı zamanda kastonya ve Aragon gençlerinin rengi olarak biliniyormuş. 1927 yılında  Kraliyeti temsilen ortaya arma yerleştirilmiş.

Hiç yorum yok: