17 Mart 2012 Cumartesi

NİSAN AYI KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ


Sağlık Ve Yaşam Dergisinde yazdığım Nisan ayı kültür sanat sayfalarından bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.
SİNEMA
ŞAHANE MİSAFİR
YÖN: Ferzan Özpetek
OYN: Elio Germano, Margherita Buy, Cem Yılmaz
Yönetmen Ferzan Özpetek, ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın da rol aldığı yeni filmi “Magnifica Presenza"nın  iki gün önce Roma da galası yapıldı. 5 Nisan'da ülkemizde gösterime girecek. Ferhan Özpetek’in 8 milyon Euro’luk bütçeyle çektiği filmin başrolünde İtalyan oyuncu Elio Germano var. Cem Yılmaz’ın bir hayaleti canlandırdığı filmin konusu şöyle; 28 yaşındaki Pietro, Roma’ya yeni gelmiştir ve burada aktör olmaya çalışırken geceleri de pastane şefi olarak çalışmaktadır. Kuzeni Maria’nın evinde misafir olarak kalan Pietro sonunda tek başına yaşayabileceği bir ev bulur. Fakat bir süre sonra evdeki eşyaların hareket ettiğini fark eder. Çok geçmeden anlar ki bu evde tek başına yaşamamaktadır.

YER ALTI
Yön: Zeki Demirkubuz
Oyn: Engin Günaydın, Nergis Öztürk, Serhat Tutumluer
Sinemamızın önemli yönetmenlerinden  Zeki Demirkubuz, Dostoyevski’nin ‘Yeraltından Notları" isimli eserinden uyarladığı filmi "Yeraltı"nın çekimleri Ankara’da yapıldı. Filmin başrolünde "Vavien" filmiyle ödülleri toplayan Engin Günaydın yer alıyor. Film 2012'in en merak edilen yapımları arasında gösteriliyor. Filmle ilgili BDP Milletvekili Sıtkı Süreyya Önder'in sahnelerinin çıkartılması haberleri polemik konusu olmuştu. Film 13 Nisan tarihinde gösterime girecek. 


KİTAP  - YENİ ÇIKANLAR

 AĞLAMA SMYRNA DÖNECEĞİM 
GÜLSEREN ENGİN
Yıl 1914..  Osmanlının zayıflama dönemi.  Başta İngilizler olmak üzere tüm Avrupalıların planı, “Hasta Adam” ilan ettikleri Osmanlı’yı parçalamak, topraklarını işgal etmektir. İngilizlerin Yunanlılarla birlikte hedefi İzmir´dir. Böylece hem Ege´nin zenginlikleri ele geçirilecek, hem de İzmir, İstanbul’un işgali için üs olarak kullanılacaktır. İlk adım, İzmir Körfezi´nin girişini  tıkayan Kösten Adası’nı ele geçirmekle atılır.

Adanın kendi halinde masum güzeli Rum kızı Smyrna henüz on üç yaşındadır. Ancak İngilizlerin işgali her şeyi değiştirir. Genç kızın bir anda altüst olan yaşamındaki tek ışık, Çakır Osman´a duyduğu tutkulu aşk olur.

HAYALİNİ YORGANINA GÖRE UZAT
Pof. Dr. ACAR BALTAŞ
İçeriğiyle yankılar yaratan kitabın 40 sayfalık yeni ekle genişletilmiş ve geliştirilmiş 6. Basımı.
Son yıllardaki yaygın anlayışa göre, başarının sırrı sadece istemekte yatıyor. Oysa bu doğru değildir. Hiç kuşkusuz başaranlar isteyenler arasından çıkar, ancak her isteyen başarılı olamaz. Başarılı ve mutlu bir hayat için kişinin, istemenin ötesinde, kendi gerçeklerini fark etmesi ve onların peşinden gitmesi gerekir.

Bu kitap başarı konusunda, iş ve özel hayattaki yaygın anlayış dışında, farklı ve çarpıcı yaklaşımlar getiriyor.


TİYATRO
SONBAHARI BEKLERKEN
SADRİ ALIŞIK TİYATROSU
Bir gün karınız sizin kim olduğunuzu hatta kendi adını bile unutursa ne yapardınız...
Her şeye sahip olan yenilikçi yazar  İris Murcdoch'un (Çolpan İlhan) hikayesi. Bir gün Iris hafızası dahil her şeyini kaybeder. Bir şey hariç. Kocasına olan aşkı... Alzhemir hastalığına yakalanan Iris Murcdoch’ın en büyük destekçisi, kocası John Bayley’a olan (Ahmet Uz) aşkı ve bağlılığı olacaktır. Kişiyi kendisine ve çevresine yabancılaştıran çağın en baş edilemez hastalığı Alzhemir’ı konu alan Sonbaharı Beklerken aşk ve bağlılık üzerine de çok önemli mesajlar veriyor.


 





Hiç yorum yok: