11 Nisan 2010 Pazar

SIRADIŞI MI ÇILGIN MI?


İki yıl önce bir arkadaşıma "Sen hiç çılgınlık yaptın mı" dediğimde cevap vermemişti.
Belli ki yapmamıştı ,ya da sözümü ciddiye almamıştı...
Çılgın ya da sıradışı olarak adlandıracağım bir kaç insanla karşılaştım yıllar içinde. Bir tanesi sevdiğim bir arkadaşımdı. İlk tanışıklığımız 20 yıl önceye dayanır. Cihangir o yıllarda  İstanbul'un en karışık semtiydi. Sanatçıların yanısıra, sokak kadınlarının, hapçıların, hırsızların, şimdilerde hoşgörüyle baktığımız ama o zamanlar sürekli bıçaklanan kadın kılığındaki erkeklerin mekanıydı ve iki çocuklu bir aile bu semtte yaşıyordu.
Benim gibi kasabada yetişmiş biri olarak Beyoğlu, Cihangir gece gidilmesi sakıncalı bir yerdi.
Eş durumundan tanıştık. İlk tanıştığımız akşam ben hemen hemen hiç konuşmadığımı hatırlıyorum,hayretle onları izliyordum. Küçük bir ev,devasa bir buzdolabı,mutfak malzemeleri yurtdışından gelmiş.Üst komşusu Atıf Yılmaz,Türkan Şoray sık sık karşılaştığı kişilerden biri ( Atıf yılmaz'dan dolayı).Karşı apartmanda Kadir İnanır..
Bize muazzam bir sofra hazırlamış ama yemek boyunca eşiyle tartışmıştı.
Sürekli küfür eden çıtı pıtı oldukça esmer bir kadın. Sonra Arap olduğunu öğrendiğim arkadaşım canlı renklerden hoşlanırdı. Kırmızı deri ceket bir insana anca bu kadar yakışabilir diyebilirdiniz. Zencilere benzeyen göz alıcı bir fiziği vardı.
Elinden sigara düşmez , çok güzel içki içerdi. Akrabaları ve arkadaşlarından oluşan bayan gurubu ile gece geç vakitlere kadar kumar oynardı. İnsan için canını verir,kimseden de sözünü esirgemezdi.
Gecenin bir yarısı kumardan dönüşte alkollü olarak polise yakalandığını,   arabasını çekmek isteyen polisten kaçışını öyle bir anlatırdı ki deyme macera filmlerine taş çıkarırdı. Arabasına bindiyseniz dört şeritli otoyolda sol şeridi kimseye kaptırmaz,bildiğiniz bütün duaları okutur,sevap kazandırırdı.
Sanki hep olumsuz portre çizmiş gibi oldum..
Asla değil..
Çok temiz , harika yemekler yapardı. Bir insanın istediği saatte arkadaşının evine gidebiliyor olma düşüncesi bile çok güzel değil mi?  Eşi sürekli seyahatte oduğu için arkadaşlarını ağırlamaktan mutluluk duyardı. Şen kahkahalar atar, çok güzel fıkralar anlatırdı. Onu sevmemek mümkün değildi.
Çocuklarının üniversite döneminde eşinden ayrılıp Ege'ye yerleşti.
Bizi de kendisinden mahrum etti.
Bazen telefonlaşırız. Sabah hemen hiç konuşamayız çünkü gece kuşu olduğu için sabaha kadar oturur.Öyleden sonra kalkar biliriz.
...
Çılgınlık insanların kendi hayal dünyalarıyla veya yaşadığı çevreyle orantılı olarak algılanabilir. Birine normal gelen bir davranış bir başkasında çılgınlık olarak adlandırılabilir.
 ...
Ajda pekkan 60'ın üstündeki yaşıyla genç kızlara taş çıkartırken. Bir köyde veya kasabada yaşayan 60 yaşındaki bir kadın dar bir pantolon giyip makyaj yapmaya kalksa bırakın çılgınlığı bunadı diye bakılır.
...
Ünlü İspanyol ressam Frida Kahlo 1900'lü yılların başında yaşantısı, hayata bakışı ile sıradışı olmayı hak edenlerden biridir. Birbirine bitişik kaşlarıyla hatırladığımız Frida gençliğinde geçirdiği bir kaza yüzünden yıllarca yatalak olduğu halde iyileşip resim yapmaya başlamış ve dönemin ünlü ressamı Diego Rivera ile evlenmiş.
İkisinin de sadakatsizlikleriyle devam eden evliliklerinde Frida her seferinde eşine geri dönmüş ve kazadan kalma rahatsızlıkları sürekli devam etmiş.
Ölümünden kısa bir süre önce bacağı kesilen  sanatçının 143 resmi bulunmaktaymış.
Sıradışı hayatı ile filmlere konu olmuş ressam için picasso bile " Biz onun gibi insan yüzleri çizmeyi bilmiyoruuz" demiştir.
Paris Louvre Müzesinde "Çerçeve" adlı resmini görme şansına eriştiğim ressam, dönemin çılgınlarından biriymiş.
..
Cesaretsizlik ya da korkaklık diyelim. Çılgınlık yapmaktan çekinirim.
Fakat çılgın insanlar hayranlıkla takip ettiklerimdir.
..
Ne dersiniz bir çılgınlık yapalım mı?
Ama arabayı ben kullanacağım..
gece 12 'de evde olacağım..

" Bu nasıl çılgınlık" mı diyorsunuz?
Benden başka ne bekliyordunuz ki?


.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

cevap veriyorm çılgnlığn türünün ve tipinin önemi yok ben varm dörtgöz