4 Ocak 2011 Salı

SALI SALLANIR


Babaannem Salı günleri kayda değer bir şeyler yapmayı sevmez "Salı sallanır" derdi.
Aslında İstanbul'un Bizanslıların elinden alındığı gündür Salı günü ve Bizans için uğursuz olarak bilinir ama nedense bizde de böyle bir inanış vardır.
Bu konuda Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinden  Prof. Erman Artun hiç üşenmemiş araştırmış. Türk toplumunda eski dönemlerde hangi günlerde neler yapılır veya yapılmaz sıralamış.

Pazartesi - Uğurlu gündür. Bir işe başlanacaksa bugün başlanmalıdır. Çamaşır yıkanır, ütü yapılır, yorgan kaplanır. Ama soğan , biber, tütün gibi acı şeyler kimseye verilmez. ( Sigara otlakçılarına Pazartesi günleri bu mazereti söyleyebilirsiniz.)

Salı - Uğursuz gündür, bir işe başlanması tavsiye edilmez. İşe başlansa da iş çabuk bitmez. Badana yapılmaz, çamaşır yıkanmaz, göç yapılmaz. ( Sanki her hafta göç yapıyoruz. Salı olmasın diyeceğiz.)

Çarşamba - Dikiş dikilmez, çamaşır yıkanmaz. ( Terziler tatillerinizi Cumartesi- Pazar yerine Çarşambaya alın.)

Perşembe - Uğurlu gündür her şey yapılır. Sadece erken saatte lamba yakılmaz. ( Nedeni belli değil.)

Cuma - Cuma namazına kadar çamaşır yıkanmaz, oda temizlenmez, ava gidilmez, örümcek alınmaz, badana yapılmaz. Üç cuma bebek yıkansa bebek ölür. ( Bu ne ya korku filmi gibi. Şimdiki anneler bebeklerini her gün yıkıyorlar. Bu yazıyı okuyan tırsacak.)

Cumartesi - Elbise kesilmez. Dünyanın kurulduğu gün olduğu için çamaşır yıkanmaz. ( Bir bağlantı kuramadım, anlayanınız varsa beri gelsin.)

Pazar- Çamaşır yıkanır, gezmeye gidilir. ( Ohh! nihayet iyi bir şey.)

Allahtan bu tür adetler çok eskilerde kalmış. Hala geçerliliğini korusaydı  doğru dürüst çamaşır yıkayamayacak, temizlik yapamayacak, erken saatte lamba yakamayacaktık. 
Eee neden?
Belli değil.
Ama en çok Cumartesi günü ilgimi çekti. Dünyanın kurulduğu gün neden çamaşır yıkayamıyoruz?
Peki bu mazereti tembel bir günümüzde  kullanabilirmiyiz?
- Ayten mavi gömleğim yıkandı mı?
- Bugün dünyanın kurulduğu gün.
- ?

1 yorum:

lalin.askin dedi ki...

Bilim adamları halk arasında ağızdan ağıza dolaşan "salı sallanır çarşamba çarşafa dolanır" gibi sözlerin aslında bilimsel doğrular taşıdığını iddia etti.
İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmalar sonucunda belli olayların haftanın belli günlerinde çok daha sık görüldüğünü açıkladı. İşte günlere göre yapılması ve yapılmaması gerekenler:
Pazartesi
Kalbinizi koruyun: Pazartesi sendromu insanları strese ve bunalıma sokabiliyor. Kalp krizi geçirme riski haftanın ilk gününde oldukça yüksek.
Salı
İntihar tehlikesi: Flinders Üniversitesi'nin araştırmasına göre 'pazartesi sendromu'nu atlatamayan erkekler en çok bu gün intihar ediyor.
Çarşamba
Arabanızı evde bırakın: İngiliz Polis kayıtlarına göre en çok trafik kazası bugün oluyor. Pazar ise en az trafik kazası yaşanılan gün.
Perşembe
Seks yapın: Araştırmalara göre 7 günlük dönemde kadın ve erkek seks hormonlarının en yüksek olduğunu zaman Perşembe sabahı.
Cuma
Deprem olabilir: Tarihteki en büyük 10 depremden 5'i Cuma günü gerçekleşti. 12 Kasım 1999 Düzce depremi de cuma günü oldu.
Cumartesi
Alkole dikkat: Tüm haftanın yorgunluğunu üzerinizden atmak için fazla hızlı davranmayın. Verilere göre en fazla alkol koması vakası bugün görülüyor.
Pazar
Kavga çıkabilir: İrlanda Cork Üniversitesi'nin araştırmasına göre pazarları kadınların stres seviyesi erkeklerden daha yüksek oluyor. Bu da tartışmaların başlaması için uygun bir ortam.

Sevgiyle kalın...