24 Ocak 2011 Pazartesi

NUR İÇİNDE YAT EDİSON DERSEK TESLA'YA AYIP OLUR MU?


Bir süredir ekmeğimi kendim yapıyorum. Yok canım hani bir heves ekmek makinesi alıp sıkıldıktan sonra makineyi dolabın bir köşesine koyanlardan olmayacağım. Çünkü ekmek yapma makinem yok. Hamuru elimle yoğurup fırın tepsisinde pişiriyorum. Fırından çıkan ekmeğin görüntüsünü hiç bir şeye değişmem.
Yine hamuru mayalayıp fırına koyacağım ki elektrikler kesilmiş. 
Haydaa..
Bir adam çıksın  200 sene önce elektriği icat etsin 2011 yılında en olmayacak yerde kesilsin iyi mi?
1914 yılında  uzun yıllardır üzerinde çalıştığı her şeyin yanıp kül olduğu bir yangını sakince izlerken buldular onu. 67 yaşındaydı ve artık genç bir adam değildi. Ertesi sabah yangından kül olmuş çalışmalarının yanında şöyle dedi Edison; "Felaketlere değer biçilemez. Bütün hatalarımız kül oldu, artık sıfırdan başlayabilirim." 
Üç hafta sonra Fonograf'ı ( Gramofon tarzı müzik çalar) icat etti.

Google'da Edison yazıldığında 23 milyon sonuç çıkıyor. Amerika'da idam mahkumları için kullanılan elektrikli sandalye de dahil olmak üzere binden  fazla icadın patentine sahip iş adamı ve mucit.
Edison hakkında bilgilere ulaşırken bir çok yerde Nikola Tesla'nın adı geçiyor. Sırp asıllı bilim adamı yaptığı deneylerle elektriği bir yerden bir yere kablosuz olarak ulaştırabileceğini ispat etse de ona sponsor olan zamanın en büyük elektrik üreticisi General Electric kablosuz ve doğal ortamlarda elektrikten para kazanamayacağını anlayınca bilim adamına verdiği desteği çekerek, Tesla hakkında karalama kampanyalarına başlamış.

Patenti kendisine ait 700 buluşu olmasına rağmen  buluşları ne demekse ders kitaplarından bile çıkartılmış ve bir otel odasında tek başına ölmüş.
Edison'a kucak açan sermaye sahipleri elektriğe onun kadar emeği olan Tesla'yı dışlamış. Bazı çevreler Edison'un Tesla'yı ekarte ettiğini bile söylemekteymiş.
Bazen izlediğiniz filmlerde öyle garip entrikalar olur ki "Bu sadece filmlerde olur." dersiniz. Bazı hayatları irdelediğimizde entrikaları aratmayan gerçeklere rastlıyoruz.
Herkesin elektriği olsun ama ucuz olsun diyen Tesla, Floresanı icat etmiş ama o ölene kadar kullanılmamış. Edison ve  şirketi tarafından deneyleri engellenmeseydi tarih kitaplarında adını  görebilecek miydik?
Ya da hiç bir kadına el sürmemiş, vejeteryan, kimseyle el temasında bulunmayan Tesla'nın  elektriklerle ilgili çalışmaları  Edison'a mı yaradı?
Babaannem şöyle derdi; "Çok çalıştım kendim için, anca oldu senin için."

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık yine güzel bir bakış açısı yine bilgi dolu bir yazı.