24 Haziran 2011 Cuma

SÖZLÜK


Bilgisayarımın üst pencerelerinde takip ettiğim bloglar,  Tumblr, Twitter, Gazete Oku.com, Yazar Kafe ve üç tane sözlük var. Sözlüklerden biri Zargan İngilizce sözlük, biri Türk Dil Kurumu sözlüğü, biri de Ekşi Sözlük.
Yazılan her şeyi ciddiye almasam da araştırdığın konuları oradan takip etmeyi, farklı bakış açılarını görmeyi seviyorum. Bazı başlıklarda küfürlere rastlasam da, bazen abuk subuk yazılar olsa da, güvenilirliğinden şüphe duyduğum başlıklar olsa da Ekşi sözlük takip ettiğim bir site olarak yıllardır yerini koruyor.
Simav depreminin olduğu akşam sarsıntıyı hissettiğimizde uzun bir süre televizyonda deprem ile ilgili bir haber alamayınca Ekşi sözlükten takip ettim. Bir çok ilden yazarlar depremi duyduklarını yazıyorlardı. Hele bir sözlük yazarı; "An itibari ile tuvaletten kaçmama neden olan sarsıntı." diye yazmış depremin yarattığı gerginliğimi almış, gülmeme neden olmuştu.

Ekşi Sözlük bir nevi yüzlerce kişiyle aynı ortamda hayatı takip ediyor ama kendi özelini de muhafaza ediyormuşsun gibi bir durum oluşturuyor insanda. Farklı bakış açıları, farklı renkler hayatımızı da renklendiriyor aslında. Ama bazen eleştirilerinin, yorumlarının dozunu kaçırdıkları oluyor. Bu durumda sitenin kapatılması tehlikesi ile karşı karşıya kalıyorlar.
Kendi sitelerinden alınan istatistiğe göre;
Kurulduğu 1999 yılında 39 bin kişi giriş yaparken, geçen yıl itibari ile 2 milyondan fazla kişi giriş yapmış.
Yazarlarının çoğunluğu üniversite gençlerinden oluşsa da 60 yaş üstü yazarların sayısı 1600 kişiyi geçmiş.
1999 yılında kurulan site her meslekten bir çok ünlünün korkulu rüyası olmuş, nefretini kazanmış ama  bazılarına da umut olmuş.
2003 yılında site kullanıcılarının yaptığı kampanya ile ihtiyacı olan okullara gönderilmek üzere 40.000 kitap toplamışlar.
2007 yılında bu oran 70.000 kitaba çıkmış.
2009 yılında 36.000 metrekare alana kurulan ekşi sözlük Ormanına Tema Vakfı 9000 fidan dikmiş.

Son günlerde Sözlükte bir karışıklık, bazı yazarların artık yazmama kararı vermeleri, içten içe bir değişim oluyor.
Benim jenerasyonumun değişikliği hemen kabul etmemesi gibi bir eğilimi olduğu için "Neler oluyor ?" diye endişe ile takip ediyorum.
Umarım Uzun yıllar Ekşi sözlük, Uludağ Sözlük gibi siteler hayatımıza farklı pencerelerden bilgiler vermeye devam ederler.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

GÜZELLL T.K