16 Haziran 2011 Perşembe

KÖFTE ARASI MOBİLYA - IKEA


15 yıl önce sevgili arkadaşım Kadriye çocuklarımın odasında oynamaları için kırmızı plastik bir sehpa verdi. Aynı sehpanın sarı rengini balkonunda kullanıyordu. Karton paketten  kalın plastikten kare bir parça ve dört ayak çıkmış, çıkan parçaları kendimiz kolayca monte etmiştik.
Gazeteci eşinden dolayı uzun yıllar Almanya'da yaşayan arkadaşım Türkiye'ye döndüğünde burada henüz görmediğimiz bir sürü farklı ev eşyalarının da sahibi olmuştu. Mesela o dönemlerde az bilinen balık bıçağı ve tabaklarını ilk kez onda görmüştüm. 

Kadriye'nin verdiği kırmızı plastik sehpa çocukların oyun sehpası olarak odalarını süslerken bir kaç yıl sonra Ümraniye'de açılan ilk IKEA mağazasında aynı sehpaların bir çok rengi ile karşılaştım.
Benim gibi Bauhouse'a gitmeyi Beymen'e gitmeye tercih eden biri için bir cennet gibiydi adeta burası. Kocaman gardıroplar, masalar, sandalyeler, yatak ve kanepeler taşınabilir yassı kutularda demonte olarak satılıyor, satın alan isterse bunları kendisi birleştiriyor, isterse de mağazanın montajcılarına yaptırıyor. 

Ümraniye mağazası evime çok uzak olmasına rağmen fırsat buldukça oraya kaçar bir şey almayacaksam da mutlaka gezerdim. Sonra IKEA Bayrampaşa, İzmir ve Bursa mağazaları ile açılım yaptı. Şimdi zengin fakir hemen her evde IKEA'ya ait bir ürün bulmak mümkün. Türk halkı IKEA'yı çok sevdi. Alışveriş yapmayanlar bile sadece meşhur İsveç köftesini yemek için  mağazaya akın ettiler. Bizde pek  görülmeyen bir içecek politikası var ki evlere şenlik. Bir içecek parası veriyorsunuz, o bardakla istediğiniz kadar sıcak soğuk içeceği bedava içiyorsunuz. Son gittiğim IKEA'da adam kola makinesinin başında durmuş bardağına doldurup doldurup içiyordu.

Dünyanın her yerinde çok sevilen bu mağazalar zinciri hakkında bazı ilginç veriler de var. 
-1943 yılında  İsveç markası olarak kurulan IKEA'nın adı şirket sahibi İngvar Kamprat Agunnary kendi isminin baş harfleri, doğduğu köyün ve şirketinin adınının birleşmesi ile oluşmuş.
- Müşteriye yollayacakları masa arabaya sığmayınca mimar masanın ayaklarını çıkartarak arabaya yerleştirmiş ve gidecekleri yerde monte edilmesini önermiş. Böylece  demonte mobilya yapma fikri ortaya çıkmış.

- Dünya çalışanları arasında en sevilen şirket olarak biliniyormuş. Çünkü 2009 yılında dünyanın en zengin 5. adamı olan IKEA'nın patronu durup dururken "Bugünkü karımızın tamamını çalışanlar arasında paylaştırın." diyebiliyormuş.
- Mağazalarının labirent şeklindeki iç dizaynı dünyanın her yerinde aynıymış.  Yani İstanbul'da mağazaya nasılı girilip çıkılıyorsa İsveç'te, Almanya'da, Amerika'da  da aynı şekildeymiş.
- Şirket Avrupa mobilya mağazalarının % 30'unu elinde bulunduruyormuş.
- Katalogları dünyada 160 milyon baskı ile İncil'in baskısını geçmiş.
Haziran ayı içinde Ankara'da yeni bir mağazasını açacak olan IKEA Türk müşterilerinin yoğun ilgisi sayesinde yatırımlarını arttıracağa benziyor.

Hiç yorum yok: