2 Haziran 2011 Perşembe

ANNEMİN PEKMEZLİ EKMEĞİ




Sapanca'ya gittiğim zaman annemin evinde görmekten haz duyduğum yemekler arasında ilk sıralardadır Pekmezli Ekmek.
Parmak kalınlığında ve uzun zeytinyağlı lahana dolması, Halüj, annemin sütlacı..
Bunlardan birini mutlaka yapmıştır sevgili annem.
Elma pekmezi Sapanca'ya has bir pekmez türüdür. Cevizin bol olduğu bir yerde pekmez de varsa pekmezli ekmek yapmak kaçınılmaz olur.
Buyurun size Pekmezli Ekmek tarifi;
1 Kilo un
1 Paket maya ( kuru veya yaş fark etmez)
1 Su bardağı ılık süt ve biraz ılık su
1 kahve fincanı toz şeker, bir çimdik tuz
İçi için:
2 su bardağı çekilmiş ceviz
1 Çay bardağı toz şeker
Pekmez

Ilık sütün içine mayayı koyup 10 dakika  kadar kabarmasını bekleyin.
Bir kaba unu, şekeri, tuzu  koyarak hepsini karıştırın. Sonra hamurun ortasını havuz gibi açarak mayalı sütü dökün. Ortadan başlayarak yavaş yavaş yoğurun.  Ilıklaştırdığınız suyu ilave edin. Hamuru kulak memesi yumuşaklığında hazırladıktan sonra üzerini temiz biz bezle kapatarak sıcak bir ortamda dinlemesi için bırakın.
Bir saat kadar dinlendirdiğiniz hamuru 4 parçaya ayırın.
Düzgün bir yerde  sıvı yağ yardımı ile elinizle tepsi büyüklüğünde açın.
2 su bardağı cevizi ve 1 çay bardağı toz şekeri karıştırıp bir kısmını açtığınız hamurun üzerine serpin. 
Pekmezi de üzerine gezdirin. Malzemeyi rulo hale getirip yağlanmış tepsiye koyun.
Diğer 3 parça hamuru da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye koyun.
Tepsiyi fırına koyun fakat fırını çalıştırmayın. 
1 saat fırında kabardıktan sonra 180 dereceye ayarladığınız fırında pişirin.
Fırından çıktıktan sonra üzerini örterek bir süre dinlendirin.
Ilık olarak servis yapın.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok: