26 Mayıs 2011 Perşembe

BÜLBÜLÜN ÇEKTİĞİ DİLİ BELASI


Yirmili yaşlarımın başında kuzenimle birlikte onun yeni evlenen ablası Mihriban ablanın köyüne gitmiştik. Sakarya'ya bağlı Kurudil  köyü yeşillikler içinde güzel bir çerkez köyüydü. Çerkez köylerinin en belirgin özellikleri evlerinin önlerinin çok temiz olmasıdır. Mihriban ablanın evi de hafif bir yamacın üzerinde etrafı geniş bahçeyle çevrili tipik bir çerkez eviydi.
Çerkez köylerinde adet olduğu üzere köye misafir gelen gençlere köyün gençleri eğlence düzenlerdi. Gittiğimiz gece 10 - 15 kişilik kızlı erkekli köy gençleri eve geldiler. Köy gençleri derken aklınıza filmlerdeki gençler gelmesin. Hepsi okumuş, kültürlü kişiler. Biz gençler büyükçe bir odada toplandık, gülüyor sohbet ediyoruz. Gruptaki biriyle birbirimizden hoşlandık. Yeni mezun olmuş kimya öğretmeni. Adını hatırlayamayacağım.
Konu biz odaklı hep birlikte konuşuyoruz. Bir ara nasıl olduysa "Genel olarak" ile başlayan bir şey söyleyeceğim.
-Gelen..gen..gel..
Bir türlü genel olarak diyemiyorum. Herkes susmuş beni dinliyor ama ağzımdan istediğim sözler çıkmıyor.
Sonunda susup konuşmaktan vazgeçtim. Ama o kadar utandım ki ertesi gece başka bir evde yapılacak sohbete gitmeyi reddettim.
Aradan geçen bunca yıla rağmen "Genel olarak" derken hala tedirgin olur, bu sözü söylememeyi tercih ederim.

Dil sürçmeleri, yanlış telaffuzlar söyleyen için sıkıcı olsa da dinleyene komik ve sevimli gelebilir.
Özellikle çocukların dili sürçüyorsa bunu uzun yıllar anlatırız. Arkadaşımın oğlu kuru yemişçiye Kuyumun içi, ortanca kızım yastığa "Sadik" dedi
Tanıdığımız zamandan beri sert görünüşü, taviz vermez konuşmaları ile ciddi politikacı izlenimi veren Devlet Bahçeli "Püskevit" söylemi ile birden pek çok kişinin sempatisini kazandı.

Tarihte   Evliya Çelebi'nin dil sürçmesi en bilinendir. 17. Yüzyılda yaşamış ünlü gezgin rüyasında gördüğü peygamberimize "Şefahat ya Resulallah" diyeceğine "Seyahat ya Resulallah" diyerek 50 yıl sürecek gezilerinde  osmanlı topraklarını bir baştan bir başa gezmiş ve ünlü eseri "Seyahatnameyi" hazırlamış.
Bir de komik dil sürçmeleri var ki yaşayanlar anlatıyor;
Hasta ziyaretine giden kadın  hasta yakınına "Geçmiş olsun" diyecek.; "Başınız sağ olsun"
..
Minibüste inmek isteyen kadın şoföre sesleniyor; Şoför bey müsait bir yerde iner misiniz?
Şoför cevabı yapıştırıyor: Neden, arabayı sen mi kullanacaksın?
..
Otobüste kibar yolcu şoföre sesleniyor; Orta kapıyı alabilir miyim?
Şoför; Bir kapının sözü mü olur abla , al canın sağ olsun.

Hiç yorum yok: