14 Aralık 2010 Salı

YILBAŞI PASTASI VE LİMONATA


Yılbaşı yaklaşıyor.
Yeni yılı evde kutlayanlar. Bu yıl pastanızı kendiniz yapın, hem de basit bir tarifle.
RULO PASTA
2 yumurta
1 bardak şeker
Yarım bardak eritilmiş tereyağı veya margarin
Kabartma tozu 
Alabildiği kadar un.
Kakaolu puding karışımı
Yumurta ile şekeri kar haline gelene kadar uzunca bir süre çırpın. Yağ, un, kabartma tozunu ilave edin. Boza kıvamında hamur elde ettikten sonra fırın tepsisine incecik bir şekilde yayın. Hamur az görünecektir. Merak etmeyin istenen de o zaten. 180 derecelik fırında üzeri pembe olana kadar pişirin. Çok kabarmayacağı için çabuk pişecektir.
Kekiniz pişerken kakaolu puding karışımında istenilen ölçüden farklı olarak süt miktarının yarısı kadar su koyun. Yani 3 bardak süt isteniyorsa 1,5 bardak süt, 1.5 bardak su koyarak puding hale getirin. 
Fırından çıkarttığınız ılık kekin üzerine pudingin yarısını sürün. Dilim dilim kestiğiniz muzları dizin ve tepsinin altındaki yağlı kağıdın yardımı ile rulo hale getirin. Uzun bir cam tepsiye pastayı koyarak kalan Pudingi keke bulayın. En üste rendelenmiş bitter çikolata ve bol hindistan cevizi ile kar yağmış gibi süsleyin.

Pastayı yerken yanında güzel bir limonata iyi olmaz mı?
Sevgili arkadaşım Dilek'in tarifi. Hem kolay hem de çok lezzetli.
LİMONATA
4 Limon
1.5 Su bardağı şeker.
Limonları  8 parçaya bölerek  cam bir kaseye koyun. Üzerine şekeri dökerek aromasını çıkartmak için iyice ovun. Bir gece şekerle birlikte bekletin. Ertesi gün 1.5 litre su ilave ederek iyice karıştırın. Limonlu karışımı süzerek sürahiye koyun. Soğuk olarak tüketin. Servis esnasında taze nane ve teflon tavada yağsız olarak kavurduğunuz dolmalık fıstıklardan birkaç tane bardağa koyarsanız hem lezzeti, hem de görüntüsü güzel olacaktır.
Afiyet olsun.

3 yorum:

lalin.askin dedi ki...

Bu tatlı yazıdan sonra, dünyanın en tatlı annelerinden biriyle yaşanmış olan bir anektodu paylaşmak istedim:

Annem, tam tarihini unuttuğum bir yeni yıl akşamında, koşa koşa odadan tüm Türk parası ve dövizlerini getirerek, hane içinde bulunan bireylere, ki bunlardan biri de bendim, dağıttı. Tam 12:00 'da da hızlı hızlı toplayarak cebine koydu. Amaç o yıl çok kazanç elde etmesiymiş. Biraz farklı yollarla da olsa, dileği gerçekleşti çünkü, o yıl hepimiz anneme borçlandık(babam, ben, kardeşim, teyzem, eniştem, dayım, yengem...)Ve annem yıl boyunca, aynen 12:00 'da olduğu gibi bizi yoldu. Sonraki yıl, hiç kimsenin kendisinden para almayı kabul etmeyeceğini bilen annem, "Amaç aynı, yöntem farklı" mantığından hareketle,ziynet eşyalarını dağıtmak istedi ama kimse yemedi. ;)))

Sevgiyle kalın...

Ecchan dedi ki...

canım pasta istedi şimdi.Acaba bu tarifle kendim yapmayı mı denesem anneme mi yaptırsam zorla.

selma dedi ki...

Şölencim tipik bir keriman mantığı.. süperdi teşekkürler.
..
Sevgili yeğenim.
bence bir sürpriz yap pastayı sen dene.