25 Aralık 2010 Cumartesi

YENİ YILDAN 6 GÜN ÖNCE


Bugün Noel.
Müslüman bir millet olarak İsa'nın doğumu bizi sadece dört peygamberden biri olarak ilgilendiriyor. Yoksa herhangi bir kutlama falan yaptığımız yok. Fakat bazen Noel ile yılbaşını karıştıranlar da olabiliyor. İsa'nın doğumunda niçin kutlama yapılıyor diye tepki gösterenler de var. Yani aslında İsa'nın doğumu ile yeni yıl kutlamaları arasında 6 gün var. 
CNN, BBC, RTL gibi yabancı kanallarda Vatikan'da yapılan ayinler görünüyor. Geçen yıl akli dengesi yerinde olmayan bir kadın Papa'nın üzerine atlayıp onu yere düşürmüş. O yüzden Papa'nın etrafında kardinallerden daha çok siyah takım elbiseli korumalar var.
Bu Papa'ların çektiği de nedir?
Mehmet Ali Ağca vakasından sonra adamlar halkın içine karışamaz oldu. Kalabalığa hitap etmeleri gerektiğinde de  kurşun geçirmez camların ardında duruyorlar. 

1 Milyar katoliğin merkezi olan Vatikan İtalya'nın içinde Dünyanın en zengin birimiymiş.
Tarih boyunca  seçilen Papa'ların çoğu İtalya'dan, birkaç tanesi Yunanistan'dan, İki tanesi Suriye'den, Birkaç tane Fransa'dan çıkmış. Şu andaki Papa Almanya'dan çıkan İkinci Papa'ymış.
Piskoposlar Papa olduklarında kendi isimlerini bırakıp, Benedict, Gregory, John, Paul, Pius gibi isimler almışlar.
Papalık ile ilgili araştırma yaparken çok ilginç bir hikayeye rast geldim.
Tarihte tek bir kadın Papa olmuş.

800'lü yıllarda kadınlığının dezavantaj olduğunu düşünen Jean erkek gibi giyinmeye ve kilisede görev yapmaya başlamış. Oradaki çalışmaları dolayısı ile çok sevilmiş. Papa ölünce yerine 8. Johan olarak Papa seçilmiş. Üç yıl boyunca Papa'lık yaptıktan sonra kadın olduğu anlaşılınca görevden alınmış. Vatikan bu olayı unutturmak için epey bir çaba sarf etmiş. Sonraki Papa'lardan biri Johan ismini almak isteyince 9. johan olamamış çünkü bu 8. Johanı kabul etmek anlamına geliyormuş. Bu yüzden kadın Papa 8. Johan'ın adı  listeden silinmiş. Yeni Papa 8. Johan olmuş.

Kilise her ne kadar bu hikayeyi yalanlasa da 1200'lü yıllarda bu konu el yazmalarında bulunmuş.
Bir çok tiyatro oyununa konu olmuş.
Yani hangi din olursa olsun kadın her yerde hak ettiği değeri görmüş.
..
Ne diyelim Noel Hristiyan alemine hayırlı olsun.

Hiç yorum yok: