11 Aralık 2010 Cumartesi

MAYA


Sabahın erken saatinde Discovery kanalda ilgi çekici bir programa rastladım.
Mayalar..
Bir kere isim olarak güzel bir uygarlık. Aynı zamanda gizemli. 
Meksika'nın güneyinde Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan Mayalar M.Ö 600 dolaylarında yükselişe geçmiş, M.S. 900 yıllarında kaybolmaya başlamış bir medeniyet. 
Rivayete göre ortaya çıkması gibi  kaybolması da bir sürü yoruma sebep olmuş. Uygarlıklar içinde astronomi bilgileri şaşırtıcı derecede günümüz bilgileriyle benzerlik taşırmış. Mayalar Güneş, Ay, Venüs gibi herkesin bileceği gezegenleri değil, bütün uzak yıldızları galaksileri gözlemlemişler. Yazılı bilgiler bırakmışlar.
Adamlar bugünün ileri teknolojisi ile hesapladığımız bir yılı, milyonda bir hata payı ile hesaplamışlar.
Peki mayalar nasıl birileriymiş dersiniz?
Boyları 1.60 santim bile değilmiş. En dikkat çekici özellikleri ota çöpe insan kurban etmeleriymiş. Bazı maya tapınaklarında halen kurban edilen insanların kanının döküldüğü oluklar bulunuyormuş.

2012
Maya uygarlığına göre 2012 yılı insanlığın sonunu temsil ediyor. 
Takvimleri şimdiki takvim ile bir milyonda bir yanılma payı gösteren bir uygarlık 2012 yılından sonrasını neden birdenbire bitirmiş?
Maya takvimi 22 Aralık 2012 tarihinde bitiyor. 
Mayalarda "Ezotik" bilgi birikimi varmış. "Egzotik" olarak algılamayın "Ezotik" gizli öğreticilikmiş. Bu uygarlık gelecekle ilgili kehanetlerini tapınaklarındaki taşlara şifrelemişler. Bazı astrofizikçiler de bu şifreleri çözerek kehanetleri bulmuş.
Yahu koskoca uygarlık şifrelerle neden uğraşmış ki? Madem ki dünyanın sonunu deşifre edeceksin aleni yaz. 
Bu adamlar ya bulmacaları çok seviyordu ya da bizimle dalga geçmişler.
Bir başka tahminim de takvimi yazan Maya memuru 2012 yılına kadar yazmış sonrasında emekli olmuş. Nasıl olsa bu tarihe kadar uygarlığımız sürmez diye  yeni birini almamışlar. 

Yıllar önce komşum olan Maya Teyze vardı. Kars'ın bir köyünde doğmuş, 25 yaşında 5 çocukla dul kalmış, oğulları ile birlikte İstanbul'a yerleşmiş. 
Milattan önce yaşamış olan Mayalar tapınaklarına yazılar yazarak günümüzle iletişim kurarken, 2012'i göreceğini ümit ettiğim Maya teyze okuma yazması olmadığı için başkası adına gelen haciz kağıdını imzaladığı için başı derde girmişti.
..
Program bitti ekmek mayalamak için mutfağa gittim.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Maya takvimine dair tahmininiz mükemmel olmuş. Yani, kendimizi germeyelim, bu kadar çok şeyi biliyorlarsa madem uygarlıklarının sonunu getirmemeyi de bilselermiş demeye getirmişsiniz. Çok güzel. Elinize sağlık.

Uğur Pakmaya

selma dedi ki...

Teşekkürler Uğur Pakmaya.
Özellikle soyadınız konuyla alakalı olmuş.