25 Mart 2010 Perşembe

BİRAZ DA OKUYALIM

2006 yılının Temmuz ayından bu yana Sağlık Ve Yaşam Dergisinde Kültür Sanat sayfasını hazırlıyorum.Bu sayfalarda sinema, tiyatro, konser, yeni çıkan kitaplar, sergiler, filmler hakkında yazıyorum. Bu süre içinde aynı dergide bir yıla yakın çalıştım.Şu anda çalışmıyor olmama rağmen evden Kültür Sanat sayfalarımı yazıyorum.Bu yüzden çok okumam lazım.
Sağlık Ve Yaşam Dergisi benim gibi bir kitap delisi için, sanatın diğer kollarını araştırmama vesile oldu.Derginin sahibinin arkadaşım olması bana rahat bir çalışma zemini hazırlamıştı.Onu sevgi ile anıyorum.
 Bugün bir kitap önerisi yapmak istiyorum.
Sunay akın ; Ay Hırsızı
Şiirlerinden tanıdığımız Sunay Akın bu sefer konusu uzay ve gökyüzünde geçen kısa anektodlar anlatmış.
..
1979 yılında Amerika'nın Ohio eyaleti'ndeki bir çiflikte  adam tahıl kamyonundan atlarken   yüzüğü kamyon kasasına takılır ve parmağı kopar.Adam soğukkanlılıkla kopan parmağı yüzükle birlikte alır ve buz kovasında hasteneye yetiştirir.Kopan parmak başarıyla dikilir.Adamın parmağının kopmasına neden olan yüzük bir evlilik yüzüğüdür ve adam eşini 16 yıl önce kaybetmiştir.O günden bu yana yüzüğünü hiç çıkarmamıştır.Bu kişi ay'da ilk yürüyen insan Nail Armstrong'dur.
..
New York'un her yerinde 911 yazmaktadır Bu numara acil durumlarda yardım istemek için aranan numaradır.Ne gariptir ki ikiz kulelere uçakla yapılan saldırının tarihi 11 Eylül'dür.Yani Amerika'lıların yazdığı biçimde 9'uncu ayın 11'i ..
Enver Paşa uçaktan kaç kez düştü? 
Sizce kaç kez bir insan uçaktan düşer ve ölmez?
Tam Üç kez..
..
Mustafa Kemal  'İstikbal Göklerdedir'' dediği halde neden hiç uçağa binmemiştir? 
1910 yılında Ali Rıza Paşa ile birlikte geldiği Paris'de Pikardie manevralarını izlerken uçuşa katılan uçaklara yabancı subayların binebileceği duyrulur.
Mustafa Kemal gönüllü olarak öne çıkar, fakat Ali Rıza Paşa bileğinden tutarak vazgeçmesini ister.
Mustafa Kemal'in binmediği uçak bulutların arasından süzülürken aniden irtifa kaybetmeye başlar ve yere çakılır.
Kimbilir belki de Mustafa Kemal ne zaman uçağa binmeye karar verse Ali Rıza Paşanın elini bileğinde hissedip vazgeçmiştir.
..
Daha fazla yazmayayım.
Gerisini siz alıp okuyun bir zahmet..

5 yorum:

Adsız dedi ki...

cok güzel olmuş

Mine Demirbaş dedi ki...

Canım esprili uslübuna bayıldım.Sen benim yeni Ayşe Arman'ımsın.(Bunun için biraz daha detaya girmen gerekecek)Çok tatlısın.Yeni hobim,seni okumak....Bu arada Sunay Akın'ın kitabı çok ilgimi çekti.

Adsız dedi ki...

akıllı teletabi süper yazıyorsn beni çk güldürdn eğlenceli ve eğitici yazılarının devamnı bekliyorm sevgiler

Adsız dedi ki...

pardn kör telatabinin ayşe arman yorumuna çk güldm

lalin.askin dedi ki...

Yengecim bahsettiğin kitabı yaz sonunda okuma fırsatı buldum ve sıkı bir Sunay Akın takipçisi olarak çok beğendim. Ayrıca yanılmıyorsam Kasım ayında yazarın tek kişilik gösterisi Büyük Çekmece AKM 'de yapıldı (Sunay Akın Tarihi). Herkese tavsiye ediyorum. Eğer yeniden yapılırsa ya da halihazırda yapılıyorsa mutlaka gidilmeli, keyifle izlenmeli. Ama tadı damağınızda kalacak bilginize...

Şölen