21 Mart 2010 Pazar

PAZARTESİ SENDROMU

Bilgisayarla dost olduğumdan beri, kafama takılan bir konu olduğunda üşenmem araştırırım.Çokça kullandığımız pazartesi Sendromu nedir diye baktığımda, çalışan insanların haftasonu dinlendikten sonra tekrar işe başlamak istemedikleri için haftanın ilk gününden nefret etmesi olarak anlatılıyor.KPSS sitelerinde soru olarak verildiğine göre bu konu ciddiye bile alınıyor.Hele bir yerde ''New York'da yapılan bir araştırmaya göre insanlar pazartesi gününü takvimden silmek istiyorlarmış''yazısını okuyunca abartıldığını düşünmeye başladım.
Çalışırken bu sendromu hiç yaşamamış biri olarak, ev hanımı olduktan sonra Pazartesi Sendromunun ev hanımları arasında Pazartesi temizliği sendromu olarak değiştirildiğini düşünüyorum.
Ev hanımları Pazartesi temizliğinizi yapın,yardımcınız varsa ona yardım edin..Çok mu yoruldunuz?
Sonra da...
Ekmek yapın.. çocuklarımız anaokulundayken öğretmenleri hamurla oynamanın sinirleri yatıştırdığını,insanı sakinleştirdiğini söylerdi..
Size ekmek tarifimi veriyorum;

1 kilo un (mümkünse kepek,mısır,çavdar,tam tahıl unu karıştırın..Malum yaz geliyor)
1 paket yaş veya kuru maya
1 çorba kaşığı tuz,iki kesme şeker
1 bardak ılık süt
Alabildiği kadar ılık su

Ilık sütün içine kesme şeker ve mayayı koyarak karıştırın ve yarım saat kabarmasını bekleyin.
Büyük bir kaba unu koyun,tuzu ilave ederek karıştırın.Unun ortasını havuz gibi açarak mayalı sütü dökün.Yavaş yavaş una karıştırın,ılık su ilave edin.hamur çok yumuşak kıvamda olacak.(kulak memesini boşverin)iyice yoğurduğunuz hamuru dinlenmeye bırakın.(kabın üzerini bezle kapatın.)en az 2 en fazla 4 saat olamak üzere mayalamaya bırakın.(bu arada hamuru arasıra yoğurun)
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.Kağıdınız yoksa tepsiyi yağlayın.Fırına verin.Fırının sıcaklığı ilk on dakika 150 derece daha sonra 180 derece olmalıdır.ekmeğin altı üstü kızarınca fırından çıkarıp üzerine kalınca bir bezle kapatın ve dinlendirin.ılık olana kadar da açmayın..
Vakumlu kaplarda dilimleyip saklarsanız bir daha ki pazartesi gününe kadar tazeliğini korur...



Hiç yorum yok: