3 Nisan 2012 Salı

TEKE ZORTLATMASI


You Tube'ta şarkı dinlerken sağ tarafta benzer şarkılar veya aynı sanatçının başka şarkıları çıkıyor. Orada "Teke Zortlatması" diye bir müzik başlığı vardı. Aslında kulak aşinalığım var ama ne olduğunu bilmiyordum. Aklımda şöyle bir çağrışım da geçmiyor değildi; Tekeyi koşturup, yorup hayvancağızın gaz çıkartmasına neden olma hali olabilir de neden bir oyun havasına bu ismi vermişler. 
Ben böyle cahil cahil düşünürken 2006 yılında Burdur'lular  Burdur Valisi, Belediye Başkanı, ve Burdur'un ileri gelenlerinin nezaretinde Guinness rekorlar kitabına girebilmek için Sümer Ezgü'nün şarkıları eşliğinde rekor denemesi yapmışlar. Organizasyona 20 bin kişi katılmış fakat Guinness Rekorlar Kitabı "Evrensel bir dans olmadığı" gerekçesi ile rekor denemesini reddetmiş. 
Yeni nesil pek bilmez ama eskilerin çok iyi hatırladığı "Cemilemin gezdiği dağlar meşeli." türküsü Teke Zortlatmasına bir örnek olarak verilebilir.
Peki neden teke zortlatması?
Bazı araştırmacılar oyunun Teke yöresinden geldiğini söylerken bazıları da erkek tekelerin çiftleşme zamanı dişileri cezbetmek için hoplayıp zıplamasından esinlenerek oynana bir oyun olarak yorumlamış. 
Karadeniz yöresinin kolbastı oyunu bu kadar popüler olmuşken Ege yöresinin Teke zortlatması aynı itibarı görememişse isim şanssızlığından olsa gerek.


2 yorum:

muhabbetsofrasi dedi ki...

ilk kez duydum :)

selma dedi ki...

Yaşadıkça duyuyoruz.. :)