9 Nisan 2012 Pazartesi

BAHAR GRİBİNE KARŞI PRATİK ÖNERİLER


Ev ahalisi Bahar gribinden nasibini almış görünüyor. Büyük kızım gün ortasında mide bulantısı ve halsizlik şikayeti ile işten döndü.
Ortanca kızım sınav haftası olduğu için okula gidiyor ama aksırıp tıksırıyor. Bize de bulaşmasın diye özen gösteriyoruz . Bakalım ne kadar faydası olacak.
Yaza veya kışa girerken geçiş mevsimleri grip ve alerji tarzı hastalıklara da davetiye çıkartıyor. Bunlardan korunmak ve doktora gitmeden bazı önlemler almak mümkün.
Evdeyseniz odanızı, işteyseniz iş yerinizi bol bol havalandırın, havalandırılmış odada mikroplar azalır.
Toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız elinizden geldiği kadar insanlarla temas etmemeğe çalışın. Toplu taşıma araçlarından indikten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.
Son zamanlarda mevsimlik giyinmeyi iyice unuttuk. Biraz güneşi görünce Tshirtlerle dışarıda dolaşıyoruz. Hava güzel bile olsa yanınızda bir trençkot veya hırka bulundurun.
Çok sıkı giymek de az giymek kadar yanıltır insanı. Bu yüzden ayarında giyinin.
Bol su tüketin. Suyun tedavi etmediği bir şey yok.

Uzmanlar öneriyor; Bu mevsim için sarı turuncu meyveler yararlıymış. Özellikle mevsimi geçmeden  portakal ve  greyfurtu her gün tüketmeye çalışın. 
Akşamları günü yeşil çay, melisa çayı veya papatya çayı ile sonlandırın. Bu çayların içine bir dilim limon atarak tüketin.
Bu mevsimde öksürük geniz akıntısı şeklinde sıkça görülür. Kızlarıma yaptığım ve sonuç aldığım bir tarifi vereyim; Bir çay bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı bal ve bir kaç damla limon koyarak için,  öksürük dolayısı ile tahriş olan boğazı rahatlattığını ve öksürüğü kestiğini göreceksiniz.
Bol limonlu şehriye çorbası, tarhana çorbası, domates çorbası, tavuk suyuna çorba grip için birebirdir. 
Süt her derde devadır ama gripte değil. Bir kaç yıl önce grip nedeniyle gittiğim doktor; Vücut salgılarında koyulaşmaya neden olduğu için sütü önermemişti. 
Grip olunduğunda sıcak yiyecekler insanı rahatlatır. Soğuk yiyecekler tercih edilmez. Yoğurdu oda sıcaklığında bekletip yerseniz sizi rahatlatacak, uyumanızı sağlayacaktır.
Normalde nasıl bir yastıkta yatıyorsanız grip olduğunuzda ilave yastık kullanın. Baş yüksekte olunca burun tıkanıklığı azalacaktır.
Bu önlemleri aldığınız halde hala grip oluyorsanız yapacak bir şey yok istirahat edin. İlaçla bir hafta, ilaçsız yedi gün...
Geçmiş olsun.

Photo: Tumblr



2 yorum:

Uyuşuk Hayalperest dedi ki...

Geçmişler olsun kızlarınıza.
Bal ve limonu babam için deneyebiliriz. Az biraz soğuk bişey yesin içsin, gıcık oluyor hemen.
Teşekkürler bilgiler için. (:

selma dedi ki...

Teşekkür ederim :)