3 Şubat 2011 Perşembe

SİZE SELAM GETİRMİŞEM


İkizlerden biri kız diğeri erkek, anne sinirli. Elinde büyükçe bir valiz gideceği semtin servisini bekliyor. Oturduğu yerde uzun paltosu yerleri süpürüyor. Matrix gibi gecezeklerine bu paltoları 5 santim kısaltsalar değişen bir şey olmayacak sadece yere deymeyecek diye düşünüyorum. En yüksek tonda telefonu çaldı.
Gayri ihtiyari bir çok kişi kadına baktı. Kadının telefonu "Size selam getirmişem." diyordu.
6-7 yaşlarındaki ikizleri çekiştirmesine bakılırsa kimseye selam getirecek bir hali yoktu. 
Telefon melodileri başlı başına bir sektör haline geldi. Televizyonda izlediğiniz bir dizinin melodisi, sevdiğiniz bir şarkı, garip telaffuzlar, aklınıza gelebilecek her şey melodi olarak telefonlara gelebiliyor.
Son zamanlarda 1970 yıllarındaki çevirmeli telefonların melodisi moda olsa da sıra dışı melodileri telefonlarına yükleyenler çoğunlukta.
Arkadaşımın telefonu çaldığında genç yaşlı herkes hayretle arkadaşıma bakar. Fanatik Fenerbahçeli arkadaşımın telefonu Fenerbahçe marşı çalıyor çünkü. Bu tür taraftar marşları telefonlarda çalıyorsa  bunların sahibi ya erkekler, ya da gençlerde oluyor. Ama orta yaşlı bir kadının telefonunda bu melodiyi duymak insanlara garip geliyor.

Bazı telefonlarda çalan şarkı türkü ile kullananın nereli olduğunu anlamak mümkün. Özellikle Karadenizliler bu konuda oldukça yaratıcı.
Bazen entelektüel görünmek adına telefonuna klasik müzik yükleyenler de var. Esprili gençlerin telefonu sözle uyarıyor.
"Zil çalıyor, zil.. Baksana"
Çocuğunun gülme veya ağlamasını kaydeden anne babalar da var. Ama en garibi kayınvalidesinin sesini kaydeden damat. Şaka yapmıyorum duydum.
Telefon markaları ile özdeşleşmiş zil sesleri eski cazibiyetini yitirmiş vaziyette.
Telefon sahibi olan pek çok kişinin zil sesiyle ilgili beklentisi farklı olmak.
Ben bile bir aralar Yan Tiersen'in Amelie müziğini telefonuma indirmiştim. Anne tarafından çerkez olduğumu bilenler müziği çerkez müziği sanmıştı. 
Geçtiğimiz ay bir devlet dairesinde üst düzey bir yönetici yanındaki adamlarla ciddi ciddi konuşurken çalan telefonu çevredeki herkesin gülmesine neden oldu. Çalan müzik Apaçi müziğiydi.

2 yorum:

lalin.askin dedi ki...

Sevgili Yengecim merhaba,

Sevgili anneciğim de en beğendiği müziği telefonuna zil sesi olarak yükletir ve arandığına telefonunu uzun süre açmaz. Siz ona ulaşabilmenin telaşıyla telefon kulağınızda beklerken, o müziği daha fazla dinleyebilmek amacıyla sonuna kadar bekler ve büyük bir keyifle şarkıya eşlik eder. Hatta bazen kalkıp oynar ;))

Sevgiyle kalın...

selma dedi ki...

Sevgili şölen annenin telefonu çalarken arayan kişi zil sesi değil müzik dinliyor. Bu müzikler neşeliyse Kerimoşun ruh hali iyi, hüzünlüyse yanına yaklaşmamak lazım geldiğini ben bile öğrendim.
Sevgiler..