22 Şubat 2011 Salı

GOOGLE


Bilgisayarımın ana sayfası Google.  "Acaba bugün hangi temada olacak?" diye merakla açarım o renkli harfleri. "Kendimi şanslı hissediyorum " yazısına kanıp kendimi şanslı hissettiğim bile olmuştur. Zaman zaman "Bunu mu demek istediniz?" diye ukalalık yapsa da, yazdığım kelimeleri  düzelterek hatamı yüzüme vursa da sevdiğim bir sayfadır.
Kurucuları Lary Page ve Sergey Brin ilk önce Stanford Üniversitesinin öğrenci yurdunda bilgi arayanlara hizmet etmek amacıyla geliştirmiş, sonra hızla yayılarak bütün dünyada tercih edilen arama motoru olmuş.

1998 yılında kurulan Google dünyada hemen herkesin çalışmak isteyeceği bir iş alanı olarak biliniyor. Bu isteği her daim canlı tutmak için yılda bir iki kez Google'ın merkez binasının resimleri yayınlanıyor. Bir çocuğun kendini cennette hissedeceği, büyüklerin çocuklaşacağı kocaman oyuncak dünyası gibi bir ortamda kim çalışmak istemez?

Google bu kadar popüler olunca işe alımlarda da garip mülakatlar yapılıyormuş. Mülakatı yapanlardan bir kişi bile olumsuz rapor yaptıysa işe girmeniz hayal. İşe alımlarda çoğunluğun değil heyetteki herkesin onayı olmalıymış.
Peki mülakatta neler soruluyor?
Bir otobüse kaç golf topu sığar?
Veri tabanının ne anlama geldiğini 8 yaşındaki kuzeninin anlayabileceği şekilde anlatın?

Saatin akrep ve yelkovanı günde kaç kez üstüste gelir?
A noktasından B noktasına ulaşman gerek ama başaracağın kesin değil, ne yaparsın?
Dolabında o kadar tişört var ki seçmekte zorlanıyorsun. Daha kolay seçim yapmak için ne yaparsın?
Hep erkek istenen bir köyde aileler erkek çocuk doğurana kadar doğurmaya devam ediyorlar. Erkek çocuk doğduğunda bir daha doğurmuyorlar. Bu köyde kızların erkeklere oranı nedir?
Dünyada kaç tane piyano akortçusu var?

Aynı boyda 8 tane topun var. Hepsi aynı ağırlıkta, fakat bir tanesi biraz daha ağır. Bir terazide sadece iki defa tartarak hangi topun ağır olduğunu nasıl bulursun?
..
Bu soruların cevabını verirsem Google'da ne işim var, NASA'da çalışırım diyorsanız fikrinizi kendinize saklayın, bana NASA'nın sorularını aratmayın.

Hiç yorum yok: