3 Eylül 2010 Cuma

NASIL BİLİRDİNİZ?



Yukarıdaki resmi bir arkadaşım yollamış. Portekiz'de bir cenaze merasimi diye.
Mezarı bir oda büyüklüğünde açıp, merhuma ev ortamı yaratmışlar. Televizyon, içkiler, dinlenme koltuğu, kısacası her şey düşünülmüş. Üzerine ne örttükleri belli değil. Sanırım çatısı da vardır.
Burada olsa; "Rahmetlinin bu dünyada bir evi bile olmadı vasiyetini yerine getirdik." derlerdi. Orada amaç ne anlamadım. Şaka sandım ama araştırınca dünyada buna benzer bir sürü garip cenazelere rastladım.

Çin'in Bo bölgesinde insanlar ölülerini gömmek yerine dağ yamaçlarına tabutla birlikte asıyorlar. 
Hindistan'da eski bir geleneğe göre ölen adamın karısı da kocası ile birlikte diri diri yakılıyormuş. Bu gelenekte kadının rızası gerekse de  şaibeli ölümler çoğalınca gelenek kaldırılmış.

Tibet'in bir bölgesinde insanlar  ruhları özgür kalsın diye ölülerini akbabaların bulunduğu tepelere bırakıyorlar, böylece akbabaların yediği bedenlerinin  bir kuş misali göğe yükseldiği düşünülüyor.

Madagaskar yerlileri ölen aile fertlerinden özlediklerinin mezarlarını açıp, eskimiş kefeni değiştiriyorlar. Danslar eşliğinde bir süre sokaklarda dolaştırıyorlar.

Amerika'da bir itfaiyecinin cenaze merasimi en yüksek düzeyde merasimdir. Ölen itfaiyecinin bulunduğu şehirde resmi dairelerde bayraklar 30 gün boyunca yarıya indirilir. Yerel yönetimdeki bütün üst düzey yetkililer cenazede hazır bulunmak zorundadır. Merasimin bütün organizasyonu yerel yönetime aittir.

Dünyanın en pahalı cenaze merasimleri japonların. japonlar çok eskilerde cenaze merasiminin masraflarını karşılayamadıkları için yaşlılarını dağda bırakır orada ölüme terk ederlermiş. Bazı yaşlılar aileye yük olmamak için kendi istekleri ile giderlermiş.
Şimdilerde japonlar cenaze merasimlerindeki masrafı bölüşmek için birkaç cenaze merasimini birleştirerek daha az para harcıyorlar. Ölüyü süslemek, makyaj yapmak, Kimono giydirmek gibi ritüeller hala devam etmekte olsa da bazı aileler ölülerini yakıyor.

Eğer " Bu dünyadan bıktım." diyorsanız, Amerikalı bir girişimcinin proje halindeki yöntemini deneyin. Cenaze şirketi öldükten sonra küllerinizi yakıp, bir kapsül içinde uzaya fırlatmayı planlıyor.

Temel uzun yıllar Almanya'da kalıp nihayet memlekete döner. Yolda kardeşi İdris karşılar. Hal hatırdan sonra Temel sorar,
- Tenim tekir kedim ne yapiy?
- Senin kedi öldi.
- Neden öldi?
- Fareyi kovalamak için dama çikmişti, düşti.
Temel sinirlenir.
- Oyle pat diye soylenirmi, alıştıra alıştıra soyleseydin. senin kedi dama çikti sonra da duşti deseydin.
Yola devam ederler. Temel tekrar sorar;
- Annem babam iyilermi?
- Babam iyidur, haçan annem dama çikti...

Hiç yorum yok: