28 Eylül 2010 Salı

ZENCEFİL TEPMESİ


Alışveriş merkezinde güvenlik görevlileri gururlu bir ifadeyle dolaşıp asayişi sağlamaya çalışıyorlar. Yüzlerindeki gururlu ifade altlarındaki Segway'den kaynaklanıyor olsa gerek.
2001 yılıydı. Amerika'da "Yüzyılın icadı" diye lanse edilen bir bir araçtan söz ediliyordu. Uzay 1999 dizileriyle büyümüş bir nesil olarak bu icadı ışınlama makinesi veya uçan araba olarak hayat ettik. Gösterilen nesne görüntü olarak tam bir düş kırıklığı olmuştu. İki tekerleğin ortasında bir sopa ve direksiyondan ibaret olan bu araca sevimli gözüksün diye "Ginger" yani "Zencefil" ismi takmışlar. Kullanıcının en ufak hareketiyle yönünü bulan bu bisikletten bozma araç saatte 20 km. yapıyordu. En büyük özelliği üzerinden düşmesi imkansızdı. 

İmkansızı başarabilme yeteneği sadece Amerikalılarda olduğu için üzerinden ilk düşen kişi de onlarca gazeteci ve ulusal televizyonların gözü önünde Başkan Bush'a nasip olacaktı.
Teksas şivesinden dolayı eleştirilen Bush zencefil'den de düşünce karadenizli Temel konumuna düşmüştü.
İşin garip yanı tarihinde en çok fıkralara konu olup "ti" ye alınan başkan, bir sonraki seçimde az bir farkla da olsa tekrar Amerikan başkanı olacaktı. Başkanlığı kıl payı kaçıran Al Gore kendini çevre işlerine adayıp, torunlarına "Daha iyi bir dünya için mücadele verdim " derken yalan söylememiş olacaktı. 
Alışveriş merkezinde, havaalanlarında, tatil köylerinde golf kulüplerinde görevlilerin kullandığı ginger Türkiye'de çok sevildi, fakat sokaklarda fazla rağbet görmedi. Her gün onlarca motosiklet kazasının olduğu İstanbul'da ginger kullanmak çok tehlikeliydi. Bu arada gingerle bir yere gittiğinizi farz edin. Nereye park edeceksiniz. Bıraktığınız yerde bulabilme ihtimaliniz hiç yok. Mahallenin veletleri çoktan deneme sürüşüne başlamış olacaklardır.
Bu yüzden ginger iş alanlarında yürüme mesafelerini kısaltmada çok işe yaramış görünse de asıl patronunun işine yaramamış.
Gazetede "Ginger'in patronu evinin yanındaki bir ırmakta yanında ginger'la  ölü bulundu" yazıyordu..
Atına vuran İdris amca yıllar önce  atının tepmesi sonucu ölmüştü.
Ginger'in patronunu, "Zencefif" tepmiş olabilir mi ?

Hiç yorum yok: