30 Eylül 2010 Perşembe

KUMARBAZIN BULUŞU


Yedi arkadaş kahve içiyoruz. On yıllık bir tanışıklığın verdiği rahatlıkla gülüp eğleniyoruz. Kimsenin ikincil bir kaygısı yok gibi görünüyor. Kimi kilolarından kimi başka şeylerden rahatlıkla şikayet edebiliyor.
Günün bu saatlerinde çevrede çoğunlukla kadınlar oluyor. Diğer masadakiler de bizim gibi orta yaşlarda kadınlar. Doğal olarak gençler ya okulda ya da çalışıyor oldukları için ortalıkta görünmüyorlar. Kahve içmek istediklerinde  Starbucks  onlar için ilk tercih edecekleri mekan. Karşımızdaki masada bizden bir jenerasyon büyük üç kadın oturmuş sandviç yiyorlar. Ekmeklerin arasından taşan marullar yemyeşil ve taze. Kadınların yaşları ile yedikleri yiyecek arasında pek bağlantı kuramadım diyeceğim yanlış anlaşılacak. 
Sandviç evde yemek bulunmazsa , ya da yolculuklarda gereksiz yemekler yememek için hazırlanan yiyecektir. İnsan dışarıya çıkıp evde yapacağı bir ekmek arası  peynire neden para verir?

Aslında bu yiyeceğin hikayesi de ilginçtir. 18. yüzyılda Kont John Montagu Sandwich kumar oynarken yerinden kalkıp yemeğe gitmek istemediği için hizmetkarlarına ekmek arası et hazırlatır onu yermiş. Bu çeşit hazırlanan yemek çok tutulunca Onun adıyla Avrupa'ya girmiş.
Sonraki yıllarda Kontun Sandviçi bulma hikayesi ailesi tarafından değiştirilmiş. Bir rivayete göre de Kont çok çalıştığı için masasından kalkacak zamanı yoktu. Hizmetkarları da efendilerine  ekmek arası et hazırladılar. Bu herkes tarafından çok sevildi ve kontun adıyla anıldı.
İkinci hikaye ailenin dışında fazla itibar görmemiş.
İçine çedar peyniri, yeşillik, salam, sucuk konulan, şimdilerde beyaz et modası yüzünden ton balıklı ve tavuklu olanlarının çok rağbet gördüğü sandviç dünyanın her yerinde zevkle yeniliyor.

Bu arada İngiltere Bristol üniversitesinde mükemmel sandviçin yapılması için ne kadar peynir, ne kadar salata ve diğer malzemelerin konulması gerektiğini içeren bir formül bulmuşlar.
Bu formülü okudum ama buraya yazmıyorum. Çünkü bir çimdik tuz, kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, zar gibi salam benzetmelerine alışık olan bizler için ( w=1(bd)6.5...) tarzında bir yazı sandviçten soğumamıza neden olabilir.
Sıcak yiyeceklerle arası iyi olan bir toplum olarak her ne kadar sandviç sevsek de bol malzemeli Ayvalık tostunun yerini hiç bir şey tutamaz.
Hadi afiyet olsun.


Hiç yorum yok: