1 Ağustos 2010 Pazar

DAHA BİTMEDİ


Eskiden boğaz vapurlarında Jilet satan adamlar vardı. Vapurun hareketiyle oturduğu yerden kalkar, dikdörtgen sert kapaklı valizini açar, önce Jileti anlatır, ardından da " Daha bitmedi." diyerek tırnak makası, tükenmez kalem, İğne iplik seti, leke ilacı gibi aklınıza gelebilecek ıvır zıvır ile promosyon yapardı.
Eskiden İstanbul' da oturmuş, vapura binmiş birinin bu satıcılardan en az bir kez bir şeyler almışlığı vardır.
Leke ilacı leke yapar, tükenmez kalem zaten tükenmiş olur, tırnak makası kesmezdi. Ama ne fark eder.
Evin bir çekmecesinde " Belki lazım olur." diye saklanırdı. Yanağına küçük gazete kağıdı yapıştırmış dolaşan adamlar çoğunlukla vapurdaki satıcıdan alınan kör jiletle traş olan adamlardı.

Televizyonun sol üst köşesinde doğrudan satış yazıyor.
Yaşlıca bir adamla genç bir kadın ingilizce anlatıyor. Bizimkiler de türkçe tercüme etmiş.
Havuçlarınızı eşit bir şekilde doğrayabilirsiniz.
Soğanlarınız artık göz yakmayacak.
maydanozlar istediğiniz incelikte olacak.
Patatesleriniz aynı boyda olacak.
Bunlar için satın almanız gereken robotun bir çok bıçak seçeneği var. Yukarıda saydığım her şey için ayrı bir bıçak, rendeleme için ayrı, kesme için ayrı, doğrama için ayrı.
Bunları kullanıp hepsini yıkamaya kalksanız bir bulaşık makinesi dolar. Yanına bir bardak bile sığdıramazsınız.

Başka bir kanalda plastik görünümlü kalın bir kemer. İçine motora benzer bir aparat takmışlar. Pille çalışıyor ve titreşimle yağları yaktığı söyleniyor. Piller bu güçle çabucak biter bunun için bir servet ödemeniz gerekir demiyor.
Reklam için kullandıkları kişiler vücut çalışmış bir genç veya hoş bir  manken oluyor.
..
Başka bir yerde korse reklamı var. Sanki zeka özürlü birine mal satar gibi aynı kelimeleri defalarca tekrarlayarak, "Elbiselerin içinde artık daha fit görüneceksiniz" diyor.
Bu sıcak havalarda daracık korseleri giyecek bir akıllı arıyor. Hatta korse alana zayıflatıcı Jel bedava diyerek ürünü cazip hale getiriyor.

Çok iyi hatırlıyorum. Body ile başlayan çeşitli aletler yıllar önce yok satmıştı. Tanıdığım bir sürü akrabanın evinde tam orta yerde şekilsiz karın ve kalça erittiği söylenen aletler olur, o aletlerin olmadığı evler küçümsenirdi. 
Bu aletleri yapan firmalar müthiş pazarlama yeteneği ile her yıl yeni bir  sürümü tanıtıyorlar ve eskileri değersiz kılıyorlardı.
" Bakın bu alet kullanmadığınız zaman kıvrılıyor ve yatağınızın altına kolayca giriyor."
" Bey bak yatağın altına giriyormuş. Bunu da alalım."
Çevremde bu aletlerle bir gram zayıflayan birine rastlamadım. Hatta bu aletleri yanlış kullanmaktan dolayı belini zedeleyenler bile olduğunu biliyorum.

Sahneye bir dansöz çıkar. Ona özenen ev hanımı  dansöze nispet yaparcasına önce oturduğu yerden sonra da çevredekilerin gazıyla tam dansözün karşısında oynamaya başlar.
Durum aynı bu şekilde. 
Televizyona bir manken çıkar. İncecik vücuduna bel inceltici aleti takar. Bizim gibi elma tipli, armut tipli tombik kadınlar manken gibi olma sevdası ile jelleri aletleri, korseleri ne bulursak belimize sarar gezeriz.
Yok böyle bir kolaylık.
Lütfen önce anne ve babamıza bakalım. 
Taş çatlasa ve şansımız varsa onlardan 5 bilemedin 10  kilo az olabiliriz.
Genetiğimiz sağ olsun...

Hiç yorum yok: