10 Temmuz 2010 Cumartesi

PİZZA YAPIYORUZ


Yıllardan beri hafta sonları Pizza günümüzdür. Bazen bir kaç hafta sonu kaçırsak da genelde bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Benim açımdan yemek yapma eylemini hafifletmek, çocuklar açısından da sevdikleri bir yemeği sağlıklı yemek için bir fırsat oluyor.

Amerika'ya gittiğimizde, otelimizin karşısında bulunan Pizza Hut'a gidip sipariş verdik. Müslüman olduğumuzu ve domuz eti istemediğimizi söyledik. Biraz bekledikten sonra pizamız fırından çıktı. Çalışanlar tam paketleyeceklerdi ki, aralarında heyecanla fısıldaşmaya başladılar. Arasıra  bize doğru bakıyorlar. İçlerinden şef olduğunu tahmin ettiğimiz bir adam yanımıza gelip ısmarladığımız pizzaya dalgınlıkla domuz eti koyduklarını söyleyerek özür diledi. Pizzamız tekrar yapılmaya başlandı. Onlar söylemese biz o etleri salam sanıp yiyebilirdik. Acaba burada olsa aynı hassasiyeti bir turiste  gösterirmiydik diye düşünüyor insan.

Şimdi size Selma usulü pizza tarifi yapacağım.
Bir fırın tepsisi pizza için; ( 4 Kişilik)
İki su bardağı un
Bir tatlı kaşığı toz maya
Bir bardak ılık süt
İki çorba kaşığı sıvı yağ
Bir tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sulandırılmış domates salçası.
Üzeri için istediğiniz malzeme (Salam, Sucuk, Kaşar Peyniri, hellim peyniri, biber, domates, Zeytin)
Bir bardak ılık sütün içine mayayı ve bir tane kesme şekeri koyup karıştırın. 15 dakika bekletin.
Unu bir kabın içine alın ve ortasına mayalı sütü dökün. Yavaş yavaş yoğururken, tuzu, yağı ilave edin. Hamur kulak memesi kıvamının biraz daha yumuşağı olmalıdır. Süt bu kıvama gelmek için yetersizse, biraz ılık su ilave edin.
Hamurun üzerini kapatıp ılık bir ortamda bir saat bekletin. Mayalanmış hamuru altına pişirme kağıdı koyduğunuz fırın tepsisine iyice yayın. 180 dereceli fırında hafif kabarıp üzeri kurumaya başladığında, fırından çıkarın ve üzerine salçalı suyu sürün. Salçalı su hamurun her yerine gelsin. Sonra pizzanın üzerine koyacağınız malzemeleri tek tek yerleştirin. En üste rendelenmiş kaşar peyniri döşeyin.
Bu arada fırını kapamayın. 
Hazırladığınız pizzayı tekrar fırına verin. 
Zaten daha önceden hafif pişmeye başlamış hamur kısa sürede kızaracak, malzemeler de aynı anda pişecektir.
Aksi halde pizza hamurunu ve malzemeyi aynı anda pişirecek olursanız hamur geç pişeceği için malzemeler yanacak veya iyice kuruyacaktır.
Sıcak fırından çıkardığınız pizzanızı turşu ile birlikte yemenizi tavsiye ediyorum.
Şayet kalabalıksanız saydığım malzemeleri iki katı kadar hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.

1 yorum:

sahra dedi ki...

epeydir de yapmıyosun selmitz yapsan da yesek dimi???