13 Temmuz 2010 Salı

NUR TOPU GİBİ PROTESTOMUZ VAR


Eski komşularımdan birinin kızına rastladım geçtiğimiz günlerde. Kızın tırnakları o kadar uzundu ki, dedesinin bir hikayesi aklıma geldi. Arkadaşım eşi ile birlikte kayınpederi ve kayınvalidesini ziyarete Malatya'nın bir köyüne gitmiş. Kayınpederin elini öpmek istediklerinde hayretten ağızları açık kalmış. Yaşlı amca eşi kendisine ilgi göstermiyor diye onu protesto etmek için yaklaşık bir yıldır tırnaklarını kesmiyormuş. Kaldıkları birkaç gün boyunca ne yaptılarsa yaşlı adamı ikna edememişler. Onlar döndükten birkaç ay sonra eşi ile barışmış olmamlılar ki, tırnaklarını kesmeye ikna olmuş.
Protesto etmek garip bir şeydir.
Kızmak gibi değildir. Daha kişisel bir eylemdir. Kızarsın, kızdığınla kalır, somurtur oturursun.
Fakat protesto etmek, ister münferit, ister toplu halde olsun karşı tarafa bir gözdağı, misilleme, dikkat çekme,rahatsız etme fiili içerir.
Bakalım bugün ne gibi garip protestolar bulacağız.

Budist bir rahip, Vietnam Hükümetinin din adamlarına eziyet etmesini protesto etmek için onlarca rahibin önünde kendini ateşe vererek yaktı. Kimse bu protestoya engel olmadı. Bu eylemin yukarıdaki resmi Pulitzer ödülü aldı.
Nisan 2010 tarihli bir habere göre İsveç'de Muhalefetteki bir partinin 60 kadın üyesi, fuhuşu yasaklayan yasayı protesto etmek için genelevde çalışacaklarını açıkladılar.
1955 yılında Rose Parks isminde bir zenci, otobüste kendilerine ayrılan arka sırada yer bulamayınca ön sıralarda bir yere oturdu. Daha sonra otobüse binen beyaz bir kadın arkada oturması gerektiğini söyleyerek Rose Parks'ı yerinden kaldırmak istedi. Zenci kadın yerinden kalkmak istemediğini söyledi fakat tutuklanıp hapse atıldı.
Bu olayı protesto eden zenciler hakları verilene kadar hiçbir otobüse binmediler. Her yere yürüyerek gittiler. Bu protesto ile Amerika'da ayrımcılığı sona erdirecek hareketler başladı.
 40 yıl önce John Lenon ve eşi Vietnam savaşını Protesto etmek için bir hafta yatakdan dışarı çıkmadı.
Balıkesir, Bigadiç'in bir köyünde baz istasyonu olmadığından çekmeyen telefonlar köylüleri canından bezdirdi.
Toplu halde telefonlarını toprağa gömen köylüler, cenaze namazı kılmayı da ihmal etmediler.
Adana'da Atık toplayıcılar dayanışma derneği üyeleri " Artık sokaklarda kağıt atıklar bulamıyoruz. Çünkü kağıt atıkları belediyenin geri dönüşüm firmaları topluyor. Bu işten evimize ekmek götürüyorduk." diye topladıkları birkaç parça kağıdı çevreye fırlatarak protesto yaptı.
Bugün itibari ile balıkadamların bir protestosu var. Yunusların küçücük kavuzlarda gösteri adı altında eziyet edildikleri gerekçesi ile bütün balıkadamlar protesto dalışı yapacaklar.

Hiç yorum yok: