27 Şubat 2012 Pazartesi

DÜNYANIN HİÇ BİR YERİ...


"Cahillerlle tartışmayın, ben hiç galip gelemedim." demiş İmam Gazali.
 Sabah saatlerinde kızımı okula bıraktım, dönüşte BİM'e uğradım. Ablam sayesinde bir yıl önce keşfettiğim diyet mısır gevreğinden alacağım. İçeride ikisi kadın bir erkek olmak üzere 3 kişi daha var. Üçü de kasanın önünde. Kadın birden çalışanlara bağırmaya başladı.
"Benden izin aldınız mı, sizi ne ilgilendirir, ben belki yerimi vermek istemiyorum." Gayri ihtiyari dönüp baktım. Adamın elinde bir tane ekmek var, kadının market arabası ağzına kadar dolu, çalışanlar da adamı bekletmemek için ekmeği almak istemişler. kasadaki adam, görevli başka bir adam özür diliyor, kadın susmuyor.

"Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey yok, sadece bizde böyle  kendini bilmezlik var."
Kimse ses çıkartmadıkça kadın konuşmaya devam ediyor. En az 3 kez dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey olmadığını söyledi.
 "Dünyanın hiç bir yeri dediğine göre her yerini gezmiş ve oralarda market alışverişi yapacak ve böyle bir olayın olmadığını anlayacak kadar kalmış olman lazım." demek için dayanılmaz bir istek duydum. Adam bile konuya müdahil olmadığı için benim kaynak yapmam hoş olmazdı. Ama bu kadının şayet varsa eşine çok acıdım. Hani evlat olsa sevilmez derler ya aynen öyle bir kadındı. Baktı ki kimse ses etmiyor, çalışanlar özür diliyor bu sefer de abla edalarında; "Size öğretmek için söylüyorum bunları." dedi.

 Aldığımı bırakıp çıkmaya niyetlenirken diğer kasa açıldı ve o kasaya doğru ilerledim. Hakkında bir sürü yorum yapılan adam da benim arkamda sıraya girdi. Sinirlendiği ama sabrettiği belliydi. Kendi dahili olmadan bir sürü söze maruz kalan adama yerimi vermek için ;"Buyurun." dedim. Maksadım bu kadınla daha fazla bir arada durmasını önlemekti. Minnetle yüzüme bakıp teşekkür etti. Tek ekmeğin parasını ödeyip çıkarken kadın hala söyleniyordu. Adamın arkasından bakarken;  Acaba bu adam İmam Gazali'nin "Cahillerle tartışmayın, ben hiç galip gelmedim." sözünü mü hatırlamıştı, yoksa sırtında bizim görmediğimiz bir kanat mı taşıyordu?

3 yorum:

Özge'nin Oltası dedi ki...

Benim de geçenlerde başıma geldi böyle bir olay. Mağazanın birinde alışverişimi yapıp kasaya gittim 1-2 kişi vardı işlemlerini yaptıran. Uzun bir bankoydu ben de bir ucundan sıraya girdim arkama da bir bayan geldi, biz beklerken o sırada başka bir kadın diğer taraftan kuyruğa girdi, biz arkamdaki kadınla bakıştık, kuyruk burdan başlamıyor mu aa yanlış girdik sanırım diye diğer tarafa geçtik. Kadına biz daha önce gelmiştik deyince kadın çirkef ve alaycı şekilde napalım doğru yerde sıraya girseydiniz önemli olan ilk gelmek değil doğru yerde durmak diye bir başladı. Biz arkamdaki kadınla birbirimize bakakaldık. Cevap veremedik çünkü muhabbetin devamında seviyenin nereye ineceğini tahmin edebiliyorduk. Maalesef toplumda sadece kendini düşünen ve diğer insanların haklarını yemeyi kendine hak gören o kadar çok kişi var ki. Hangi birine laf anlatılır bilemiyorum. Endişe içinde izlemek dışında bir şey gelmiyor elimden.

selma dedi ki...

çevremizde bu gibi insanların çok olması üzücü gerçekten.

selen dedi ki...

Valla kadın haklı dünyanın hiç bir yerinde yok böyle bir şey. Tabi kendi yaptığı şey :) Ben Almanya'da yaşıyorum ve burada elinde yarım araba ürünü olan kişi bile benim elimdeki 3 4 parça şeyi görünce ben bir şey demeden önüme geçmek ister misin? diye soruyor. Başta ne dediklerini anlamıyordum elleriyle işaret ettiklerinde anca anlıyordum. Almanlara soğuk derler ama bu kadından daha kibarlar.