26 Nisan 2011 Salı

CADDELER, SOKAKLAR VE TONGUÇ


Büyük kızımın ilkokul arkadaşının adını  unutur "Tonguç" derdim. Kızımla çok samimi değillerdi. Okul bitti çocuklar büyüdü aynı semtte oturduğumuzdan bu sEfer de annesi ile ingilizce kursunda sınıf arkadaşı olduk. Ben habire "Tonguç'un annesi.." diye bahsederken kızım gülerek adını düzeltirdi. Düzelttiği adı buraya yazmayacağım ama Tonguç'a da pek benzemiyor gerçek adı.
Şans bu ya Tonguç'un küçük kardeşi de ortanca kızın sınıfına düştü. "Tonguç'un kardeşi" sözlerini söyler olduk.
Tonguç bilmese de bizim evde adı hep geçti. Tekrar tesadüf oldu. Kızlarımla İtalya gezisine çıktık, Tonguç'larla aynı turdayız iyi mi? Çocuklar birbirlerini görmezden gelseler de biz anneler İngilizce kursu arkadaşı olarak  muhabbet ettik.
Son beş yıldır adı evimizde konuşulmazken bir kaç gün önce "Tonguç Baba Caddesine" rastlayınca "Haydaaa" oldum. 

Süpermarketlerin depolarının sıra sıra dizildiği bir caddeye "Tonguç Baba" ismi verilmiş. Eve gelip hemen Google girdim. Bırakın cadde ismini haritası bile var. "Tonguç Baba" meğer ne mübarek bir zatmış. Haritada şöyle bir gezinirken İstanbul'un şehir haritasına baktım. Bu haritaya bakıp yol bulmak o kadar zor ki. Birbiriyle kesişen, planlı bir görünümü de yok. 
Bildiğimiz bazı sokak isimleri yıllar içinde çeşitli politik kaygılarla değiştirilmiş. 
Sapanca'da ki evimizde uzun yıllar "Değirmen Sokak" olan sokağımız bir birden "Çınar Sokak" oldu. Evimizin arkasında amcalarımızdan birinin değirmeni vardı. Sonra yıkıldı. Değirmen olarak kalsa ne olurdu? Çınar takılan Sokakta Çınar da yok, ne alaka şimdi?

Cadde ve sokakların adı değiştiği için aradığımız yeri bulmakta da zorluk çekeriz. Ama allahtan insanımız ya yardımseverdir ya da şakacıdır. 
Yardımsever vatandaş sorduğunuz adresi bilmese bile "Abla sağdan dön, yolun sonunda bir manav var oraya sor?" der.
- Manavın yakınlarında mı? diye sorarsan;
- Yoo ama manav Hilmi abi buraları iyi bilir. diyebilir.
Şakacı vatandaşa rast geldiyseniz vay halinize. Bilmemek ayıp addettiğinden öyle bir tarif yapar ki siz kendinizi şehir dışında bulursunuz. O ise arkadaşlarına gülerek sizi nasıl kandırdığını anlatır.
- Yanlış adrese yolladım kerizi.

İstanbul'un göbeğinde İstiklal caddesinin üzerindeki kapıların pek çoğunda iki numara var. Hangisi yeni hangisi eski postacıdan başka bilen yoktur. 
Bazı cadde ve sokak isimleri ilginçtir. Bazıları yabancı isimlerdir ama ne okunuşu ne de yazılışı yazılır tabelalara. Tabi ortaya komik görüntüler çıkar.
DÖ GOL CADDESİ
MAHAT MAGANDİ CADDESİ
SİMON BOLİVAR CADDESİ
SECAAT SOKAK
TEVEKKÜLLER SOKAK

Hiç yorum yok: