16 Ekim 2010 Cumartesi

SEN KAPAT BEN ARARIM


Otobüsteyim Yol yaklaşık 3 saat.  Dışarıda yağan yağmuru seyrediyorum. Otobüsün kalktığı dakikalarda "Telefonlarınızın sesini kısın" uyarılarına  aldırmadan telefonlar yüksek perdeden çalmaya başlıyor. Arkamda oturan kadın gelini ile konuşuyor. Yola yeni çıktığını, çok yağmur yağdığını söylüyor. "Çolak Nizamettin'in karısı selam söyledi" diyor. Gelini bu isimden hoşlanmamış olacak ki; "Yok canım evlerine falan gitmedim yolda karşılaştım." diyerek karşı tarafı rahatlatıyor. "Belki eve değil önce size gelirim çocukları özledim" dediği anda gelin kalp krizi geçirmiş olmalı. Kadın daha yüksek perdeden bir kaç kez "Alo" demek zorunda kalıyor.

Gelin bayıldı kadın sustu derken koridorun karşısında oturan adam telefonu açıp bir arkadaşı ile konuşuyor. "Haydar ben şu anda istanbul'dayım. Arkadaşlarla oturuyoruz ( Yalana bak.) On gün kalacağım. Ağabeyimler de olurum herhalde. Ara beni mutlaka, ya da adresi ver sana geleyim doğruca. ( Haydar adresi verecek gibi değil, konuşan bir türlü adres alamıyor.)
Arkalarda başka bir adamın telefonda yüksek sesle röntgen sonuçlarını doktora götürdüğünü, "Ben baktım sonuçlar temiz" diyerek doktorculuk oynadığını duyuyorum. 

Önümde oturan Üniversiteli olduğunu tahmin ettiğim genç bir kız otobüse bindiği anda telefonu kulağına götürüyor hiç abartısız  bir saat konuşuyor. Bu arada yapılan servis sırasında telefonu bırakmıyor. Konuşmalarını tam anlayamadım ama " Yanıı.. Hıııı.. gelceemm.." gibi Türkçeyi katil ederek konuştuğuna bakılırsa bir arkadaşı ile onların tabiri ile "Geyik" yapıyor.
Otobüsten iniyorum. Bir adam kulağında telefon eşine bağırıyor;" Evde temizlik var git demedin mi? Bekleme beni bir iki gün."
Telefonla konuştuğumuz zaman yanımızda, çevremizde kim var kim yok unutuyoruz. Bütün özel hayatımız bu konuşmalarla deşifre oluyor. bağırıyor, çağırıyor, kahkaha ile gülüyor, iltifat ediyoruz..
Telefonsuz bir hayatı düşünemiyoruz.
Sir Graham Bell  sağırların duyması için icat ettiği telefonun insanları sağır edecek kadar tehlike arz ettiğini görseydi ne derdi acaba?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tam günümüzün konusu çok güzel TÜLAY