23 Ekim 2010 Cumartesi

KEMAN


Kızlara kışlık palto alacağız. 
- Stradivarius'a gidelim dedi biri.
- Yahu o ölmemiş miydi? Biz keman değil palto alacağız.
Lise yıllarımda çok güzel gitar çalan bir müzik hocamız vardı. O yıllarda bizlere işkence gibi gelen, şimdiki yaşımda klasik müziği zevkle dinlememe sebep olan ne kadar klasik müzik varsa dinletir ayarımızı bozardı. 12 Eylül darbesinin adım adım geldiği o yıllarda gençleri zapt etmenin çok zor olduğunu anlayan müzik hocamız 40 dakika süren dersinin 20 dakikasında teypten Mozart, Beethoven, johann Sebastian Bach, Chopin dinletir uyumamıza neden olurdu.

İlk günler bu müzik asabımızı bozsa da sanatçıların bir filme konu olacak kadar renkli hayatını  ve yazdığı müziklerin hikayesini dinledikçe ilgimizi çekmiş, hatta hoca sormadan bazı müziklerin kime ait olduğunu bilmeye başlamıştık.
Son sınıfta Üsküdar Musiki cemiyetinde keman çalan, o dönemde şehirde okulu bitiremeyeceği anlaşılınca kasabaya yollanan bizden yaşça büyük bir arkadaşımız sınıfımıza geldi. Zaten Edebiyat sınıfı olarak pek öyle çalışkan değildik. Keman çalan arkadaşımız da bize uydu. Ders aralarında boş derslerde sınıfımızdan klasik türk müziği sesleri yükselmeye başladı.
Sakarya'nın bir kasabasında sıradan öğrencilerin olduğu bir sınıfta bulunan bir avuç öğrenci konservatuvar öğrencileri seviyesinde müzik bilgisine sahip olmuştuk.
Fakat  hiçbirimiz konservatuvarı bilmediğimiz için gitme eğiliminde olmadık. Zaten yollayan da olmazdı.
O dönemde kim çocuğunu şarkıcı yapacaktı ki?

Ben bir alet çalamadım.Yıllar geçti.
Büyük kızım 6 yıl , ortanca kızım 2 yıl piyano dersi aldı. Onları dinlemekten büyük keyif aldım.
Evimizde uzun yıllar piyano olmasına rağmen keman sesi hep hoşuma gitmiştir.
..
Satradivarius Ünlü İtalyan keman ustası Antonio Stradivari'nin soyadını verdiği kemanların ismidir. Kemanlarını yaptığı dükkanının olduğu sokakta başka keman ustaları da varmış. Hepsinin kapılarına  "Avrupanın en iyi keman yapımcısı, Dünyanın en iyi keman yapımcısı, İtalya'nın en iyi keman yapımcısı" yazarken, onun kapısında "Bu sokağın en iyi keman yapımcısı" yazıyormuş. 18.yüzyılda sadece 512 adet keman yapmış ve bunların değeri o kadar yüksekmiş ki 2006 yılında bir açık arttırmada 3.54 milyon dolara satılmış. Kemanların pek çoğu müzelerde sergileniyormuş. Kullanılan az bir kısmı da özel günlerde senfoni orkestralarında çalınıyormuş.
512 adet kemanın bir tanesi de İzmir'li bir kolleksiyonerin elindeymiş.
..
Kızlarla mağazaya girdik.
O da ne?
İtalyan stradivarius  İspanyolların giyim markası olmuş.

Hiç yorum yok: