22 Ekim 2010 Cuma

BAŞ AĞRISI


Dörtgöz teletabi "Başım ağrıyor" dedi. Yüzü hafifçe solgun, Cin gibi bakan gözleri yorgun bakıyor.
Her insan ömründe mutlaka bir başağrısı şikayeti yaşamıştır.  Vücudumuzun 1/8 'ini kaplayan başımızın 300 ayrı şekilde ağrısı varmış. Bunlardan en bilineni kadınların eşlerine söylediği; "Başım ağrıyor"  bahanesi olsa gerek. 
Benim de kategorisinde olduğum migren türü baş ağrısı vardır ki evlere şenlik.
Bir başlar 3-4 gün sürer. Başının bir yarısı gizli bir el tarafından yumruklanıp hırpalanırken, diğer yarının bundan zerre kadar haberi olmaz. Sanki biri yüzünüzü boylamasına ortadan ikiye ayırmış bir tarafa işkence ediyor. Bir gözünüz ağırır, bir kulağınız ağırır, bir yanağınızda uyuşma hissedersiniz. Kısacası berbat bir durumdur.
Migren türü baş ağrısı havalı bir hastalık gibi görünür. Migreni olan kendini entelektüel, hassas, her şeyi dert ettiği için bu ağrıyı çekiyor zanneder. " Bakın sizin yüzünüzden migren ataklarım başladı." konuşmaları yapar.
Migren hastası sinüzit yüzünden başı ağrıyanı küçük görür. Çünkü kendi baş ağrısının tedavisi yoktur. Özeldir yani!
Migren ataklarının olmaması için sinirlenmemesi, şarap, rakı gibi mayalı içkiler içmemesi, çikolata peynir gibi yiyeceklerden uzak durması gerekir.
Yukarıda yazdıklarımı yapmayınca başın ağrımasa ne olur. Güzel bir ortamda iki kadeh şarap içmeyeceksem. Üzüldüğümde, sevindiğimde Bitter çikolatayı mideye indirmeyeceksem, kahvaltıda ezine peyniri yiyemeyeceksem bunların siniri ile zaten migren ataklarım başlayabilir.
300 çeşit başağrısının biri de migrendir dedik ya migrenin de üç çeşidi varmış. İsimlerine bakın, en azından afilli bir isimde acı çekiyorsunuz. Aura ile görünen migren, aurasız görünen migren, menstuel migren.
"Benim migrenim auralı" demek hoş değil mi?
Beyler yanılıp da üçüncü çeşidi söylemeyin. İlk ikisi size uyabilir üçüncüyü boş verin.
Bu arada Reiki felsefesine göre bu hastalığın kaynağı kızgınlık ve mükemmeliyetçiliğe karşı düş kırıklığıymış.
Gelmeden önce kendini hissettirerek haber veren bir ağrı çeşidi olduğu için nazik bir hastalık da diyebiliriz kendisine.
Kısacası başağrısı deyip geçmeyin. Başı ağrıyan kişilere kulak verin, ama "Başağrısı" yapan tiplerden de uzak durun.

Hiç yorum yok: