8 Ekim 2010 Cuma

KADIN


Televizyon kanallarından birinde Türk Sineması Kuşağında Mine Mutlu'nun filmi var.  Siyah uzun saçları iri gözleri ile gülümseyerek Zeki Müren'in ellerinden tutuyor.
Sapanca'da köprübaşından göl yoluna giderken Kaymakam'ın evinin hemen yanında "Ersin" sineması vardı. Kışın kapalı salonu kırmızı deri kaplı, yazlık kısmı ise tahta sandalyeli kocaman bir sinema salonu. Çarşamba günleri yeni bir filmin geldiğini bilen halk, çoluk çocuk sinemaya doluşurdu.
Anneler bir tane biletle 3-4 çocuğunu sinemaya sokar, biletçiler de müdahale etmezdi. Bir dönem amcalarımdan biri işletti Ersin sinemasını. Sülalenin bütün kadınları, çocukları akraba durumundan bedavaya sinemaya giderdik.

Anlatılanlar tam o döneme rastlıyor.
Akrabalardan biri her gün sinemaya gidiyor. Karısı onun her akşam sinemaya gitmesinden şikayetçi. Kocasından kendisini de götürmesini istiyor. Bundan sonrasını olayın kahramanı yengenin ağzından dinleyelim.
" Akşama kadar tarlada çapa yapmış yorgun argın eve gelmiştim. Ahmet kahveden gelmiş; -Hadi sinemaya gidiyoruz dedi. Ellerim kazma tutmaktan şişmiş, nasırlaşmış. Güneşten iyice yanmışım. Ohlaya inleye sinemaya gittik. Film başladı, Mine Mutlu ve Ayhan Işık  oynuyorlar. Mine Mutlu Pembe yanakları bembeyaz yüzüyle süslü püslü duruyor. Filmin yarısına gelmeden oturduğum yerde yorgunluktan uyumuşum. Uyandığımda Ahmet bir bana bir Mine Mutlu'ya bakarak; "Kadına bak kadına, sen de kadın mısın?" dedi"

Bunları anlatırken kırgınmış. Dövseydi bu kadar üzülmezdim demiş. Bir daha hiç sinemaya gitmemiş.
Bunu anlatan yenge uzun yıllar tarlaya gitmeye devam etti. Ellerindeki nasırlara yenileri eklendi. Ama kocasının; " Sen de kadın mısın " sözünü hiç unutmadı. Bu kırgınlığının kendisine saklamadı. Herkese anlattı.
 Güzellik kraliçesi seçilerek sinemaya adım atan ve yetmişten fazla filmde oynayan Mine Mutlu ise 41 yaşında Göğüs kanserinden vefat etti.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ersin sineması çok iyi hatırlıyorum bizde giderdik TÜLAY

buzlubadem dedi ki...

Kadın 'kadın'mış ama yanındaki 'adam değilmiş...'

selma dedi ki...

bir yazı ancak bu kadar güzel yorumlanır. Teşekkürler.