1 Aralık 2011 Perşembe

DEDEMİN İNSANLARI


Çağan Irmak'ın "Babam Ve Oğlum" filminden sonra onun hakkında çıtayı o kadar yükseğe dikmiş ki gözlerimiz başkalarını bilmem ama ben Dedemin İnsanları'nda aynı keyfi alamadım. Konu güzel, oyuncular işinin ehli, kast oturmuş, keyifle sinemaya girdim.
Hatta  Beyefendi'ye çaktırmadan çantamdan iki mendil çıkartıp cebime koydum. Ağlayacağımdan bu kadar emindim yani. 
Çağan Irmak'ın "Bana Şans Dile" filminin haricinde bütün filmlerini izlemiş ve beğenmiştim.
Filmde Ozan rolünü oynayan oğlan çocuğu İstiklal Marşını yarım bırakıp içeriye kaçıyor. Yemek masasında oturan büyükler ayağa kalkarak hep birlikte marşa devam ediyorlar. Mübadele yaşayanların ülkelerine bağlı olduğunu anlatmak için illaki bu sahne gerekli miydi diye düşünmeden edemiyor insan. Hümeyra'nın üstlendiği rolde hikaye daha ayrıntılı olabilirdi, mahallenin delisinin kafası yarılan çocuğu kucağında taşıması; "Deli meli iyi yürekli adam" imajı çizdi. 

Çetin Tekindor'un kullandığa Anadol marka otomobil çok eskiydi. Şimdi diyeceksiniz ki yeni olmak zorunda mı? Tabi ki değil ama dönem filmlerinde hiç mi yeni araba olamaz. Sanki  o döneme ait arabayı bulmak için aramışlar anca bunu bulmuşlar izlenimi veriyor. Dönem filmlerindeki dergilerde de aynı durum söz konusu. Dergileri eski, sararmış gösterirler. O dönemde o dergi yeniydi, şimdi eski olabilir, sararabilir ama o zaman yeni olması gerekmiyor mu?
Dede rolündeki Çetin Tekindor sert bir dede imajının altında sevimli bir portre çiziyor ama keşke intihar etmeseydi. Başından İntihar etmesini gerektirecek  o kadar da önemli bir şey geçmedi. İlkokul yaşlarında Girit'ten göç ettikleri gemide bebek olan kardeşini kaybetti. Bunun travması bir insanı ne kadar etkileyebilir ki, bahçesine kardeşi için temsili mezar yapmış. Darbeyle gelen Belediye Başkanının azarlamasına içerledi. 
Şimdilerde makam sahibi insanların bir alt düzeydeki memurları, Bakanların Başhekimleri, okul müdürlerini, halkı azarladığı, Milletvekillerinin polise kızdığı bir devirde ne yazık ki bunlar intihar için bir sebep değil. Yoksa herkes bu kadar alınganlık gösterse memleketin yarısı hayatını kaybederdi. 
Yine de "Dedemin İnsanları" filmine gitmediyseniz gidin. Büyük beklentilere girmeden sıcacık bir ege kasabasında yaşananları izlemek hoşunuza gidebilir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

t.k

dorukhan dedi ki...

Filmdeki o Anadol 1979 model ve bakımlı. Filmin araçla ilgili sahnelerinin 1980 yılında geçtiğini düşünürseniz o dönemin yeni arabası zaten.

selma dedi ki...

Filmdeki arabanın modelini ve yaşını anlayabilecek kadar bilginizin olması ne güzel. Açıklama için teşekkür ederim.