29 Aralık 2011 Perşembe

2012 YILINDA NE YAPMALI



Mayalar takvimlerinde 2012 yılından sonrasını yazmamışlar ya, herkes acaba ne olacak diye bekliyor.
Milattan sonra 300 yılında yaşamış bir uygarlık belki de ancak 2012 yılına kadar tahmin yürütmüş olabilir ki  bu bile o dönemde yaşayan bir toplum  için büyük  gelişme.
1975 yılında Uzay 1999 diye bir dizi vardı. Senaryoyu yazanlar 1999 yılında insanların ışınlanacağını, uzayda koloniler kurulabileceğini hayal ettiler. 2011 yılında karada otomobille zor gidiyoruz. O yüzden Mayaların böyle uzun bir dönemi öngörmelerine hayran olalım ama önümüzdeki yılı şimdiden bir felaket olacakmış gibi algılamayalım.

2012 yılında neler yapmalı;
Bekarlar 12-12 2012 için evlenme planı yapabilirler. Aynı şekilde çocuk düşünenler de şimdiden planlarını o tarihe göre yapsınlar ki çocuk üzerinden ayrıcalık yaşasınlar.
Yeni yılla birlikte ekonomik durumunuz ne olursa olsun küçük bir birikimle başlayın o seneye. Mesela her ayın ilk günü ekonomik durumunuza göre kullanmadığınız bir cüzdana veya  kutuya para koyun ve bir dahaki ay aynı güne kadar o parayı unutun. Her ay koyduğunuz para aynı olmasın farklı miktarlar olsun, küçük büyük fark etmesin. Bir yılın sonunda paranızı sayın ve bununla kendiniz için bir şey yapın. Mutlu olacaksınız.

Geçtiğimiz günlerde cep telefonumdan bir arkadaşımı arayayım derken aynı harfle başlayan ve aramayı istemediğim birini yanlışlıkla aramak zorunda kaldım. Baktım ki telefonumda eski evimin bahçıvanından tutun da 6 yıl önce dolap yaptırdığım marangozuma kadar herkesin adı yazılı. Dün itibari ile telefonumdaki bütün gereksiz isimleri sildim. Siz de son iki yılda aramadığınız herkesin ismini rehberinizden silin. "Belki lazım olur." diye aradığınız kaç kişi var bunların içinde diye düşünün. Cevabı sizi şaşırtacaktır. 

Uzun bir süredir kırgın olduğunuz birileri varsa ilk adımı siz atıp arayın, Hiç sitem etmeden hal hatır sorun. Birilerini mutlu ettiğinizi anlayınca siz de mutlu olacaksınız.
Annenizi sık sık arayın; Tarzınız değilse bile "İyi ki beni doğurmuşsun, seni seviyorum." deyin. Annenizi mutlu etmek dünyanın en tatmin edici duygusudur emin olun.
Her ne kadar çoluk çocuğunuz, eşiniz, sevgiliniz, arkadaşınız, akrabalarınız olsa da dünyaya yalnız geldik yalnız gideceğiz. Önce kendinizi sevip değer verin. Ayda en az bir kez sadece kendinize ait bir zaman ayırın ve bu kısa bir alışveriş, boş boş dolaşma, tek başına bir tatil, odanın kapısını kapatıp sırt üstü yatma ve kendini dinleme, trene veya metroya binip son durağa kadar gidip tekrar dönme  Veya ne zamandır arzu ettiğiniz bir uğraş olabilir.

"Diyet yapacağım" fikrini hafızanızdan silin. "Diyet" sözü bile artık insanları tedirgin etmeye başladı. Yapı itibari ile çok kilolu olup sonra çok zayıflayanları görmüşsünüzdür ama bu zayıflıklarını uzun süre muhafaza eden birini hatırlıyor musunuz? "Ben bir ara 58 kiloya düşmüştüm ama tekrar aldım." diyen balık etinde bir sürü insan tanıyorum.(Örnek; Sibel Can.) Bu yüzden sofrada çok zaman geçirmeyin, tıka basa doymayın, sevdiğiniz bütün yemeklerin şişmanlattığını unutmayın, bu yüzden onlarla mesafeli bir ilişkiniz olsun, bol bol hareket edin. Gerisi kilolarınızın inadına kalmış.

Çalışıyorsanız işinizi sevmiyorsanız bile sizin işinizi yapmak isteyen en az bir düzüne insan olabileceğini, daha az bir maaşla sizin yerinize çalışabileceklerini hatırlayarak işinizi sevmeye çalışın.
İnsanlara "Günaydın - İyi Akşamlar" demekten çekinmeyin. Cevap almasanız bile insanca bir davranışta bulunduğunuzu size cevap vermeyenin tuvalette oturduğunu, gaz çıkardığını, burnunu karıştırdığını düşünün.
Televizyonla çok haşır neşir olanlar, hiç olmazsa haftada bir gün, bir kaç saat herkes odadayken televizyonu kapatıp ailece muhabbet etmeye, oyun oynamaya çalışın.
Yaşadığınız şehirde kasabada boş zamanlarınızda daha önce hiç gitmediğiniz, görmediğiniz yerleri keşfedin.
Son olarak, gülümsemeyi alışkanlık hale getirin. Dünyada işlerinizin yoluna girmesini sağlayacak en güzel hareket gülümsemektir. 
Gülmenizi kimseden esirgemeyin.






2 yorum:

Dört Yapraklı Yonca dedi ki...

2012 önerilerine tüm kalbimle katılıyorum ama öncelikli olarak evlilik hakkımı kullanmak istiyorum, 2013'e de bebek :))))

selma dedi ki...

Umarım istekleriniz gerçekleşir.(: