20 Mayıs 2010 Perşembe

KADER Mİ TESADÜF MÜ?




İstiklal Caddesinde bir pasajda kafasına kocaman bir cam düşen genç kız, aylarca bitkisel hayatta kaldıktan sonra iyileşmiş. Uzun bir zaman basında haber olmuştu.
Bazen düşünüyorum;
Oradan bir dakika önce veya sonra geçseydi başına bu olay gelmeyecekti.
Hayatta yaşadıklarımız Kader mi, yoksa Tesadüf mü?
Bazen Kader, bazen de Tesadüf dediğinizi duyar gibi oluyorum. Yoksa her ikisi de mi?
Uzun bir süredir görmediğiniz biri aklınıza gelir. Bir bakarsınız o kişi ya sizi arar ya da karşılaşırsınız.
Anneniz babasını çok genç yaşta kaybetmiştir. Siz de genç yaşta babanızı kaybedersiniz. Çocuklarınız da babalarını küçükken kaybeder.
Kader ve Tesadüf iç içe geçmiş gibidir.
Bir mimar güzel bir apartman yapıyormuş. Evin üst katında göl manzaralı bir daireyi ailesi için ayırmış. Eşi gider gelir dairenin bitmesini beklermiş. Kadın evi o kadar çok sevmiş ki; Tülünü,  perdesini,  halısını erkenden almış. Mobilya ısmarlamış. " Acaba bu evde yaşamak nasip olacak mı?" diyormuş arkadaşlarına. Evin bitimine yakın kadın kanser teşhisi ile hastaneye yatmış. Bir ay içinde eve taşınamadan vefat etmiş. Mimar, karısının yattığı hastanede bir hemşireyi beğenmiş ve karısının vefatından kısa bir süre sonra onunla evlenmiş.
Bu arada ev bitmiş. Yeni evliler eve taşınmış.
Mutlulukları kısa sürmüş, çünkü Mimarın  işleri birdenbire bozulmuş ve diğer gayrimenkulleri ile birlikte evi de satmak zorunda kalmış..
Evi satın alan adamın karısı bu hikayeyi duyunca  çok üzülmüş  4 yıl oturduğu o evde bir türlü huzurlu olmamış. 4 yıl sonunda evi alanların da işleri birdenbire bozulmuş. Onlar da evi satmak zorunda kalmışlar.
O ev 2  kez daha ev sahiplerinin işlerinin birdenbire bozulması yüzündenen el değiştirmiş.
Evi mimardan alanlar bizdik. Çok beyenerek oturduğumuz evde nedense bir türlü huzur bulamadık. Eşimin işleri birden bozulmuş, o evi satıp başka bir yere gidince de düzelmişti. Bizden sonra iki kez daha satılan ev son duyduğuma göre tekrar satılıyormuş. 

..
Ünlü Amerika'lı aktör James Dean bir araba kazasında vefat etti. Arabayı hurdacıya götüren tamircinin araba ayağına düştü ve sakatlandı. Arabanın motoru sağlamdı. Bir doktor satın aldı. Kısa bir süre sonra araba kazasında öldü. Doktorun kardeşi motorun sergilendiği salonda çıkan yangında öldü. Yıllar sonra motor ve kaporta yeniden sergilendi. Serginin olduğu İlk gece araç seyircinin üzerine düştü ve seyirci yaralandı.
...
Amerika'lı aktör Antony Hopkins George Feifer isimli yazarın bir kitabını bulamıyordu.Yazardan rica etti. Yazar kitabı iki hafta sonra buluştuklarında getireceğini söyledi. O gün metroya binen aktör, yanındaki koltukta kitabın unutulduğunu gördü. İki hafta sonra yazarla buluştuğunda kitabın yazardan çalınan özel basımı olduğunu öğrendi.

..
Güney Afrika'da iş adamları konferansında konuşma yapan Daniel Toit " Hayat beklenmedik zamanda beklenmedik şekilde sona erebilir." diyerek sözlerini bitirdi. Kürsüden inerken ağzına attığı şekerin boğazına kaçması sonucu öldü.
..
İngiltere'nin Bristol limanı açıklarında bir şilep battı. Yalnızca  Hugg Williams adlı bir yolcu kurtuldu. 30 yıl sonra aynı yerde bir kaza daha oldu. Bu sefer 60 mürettebattan sadece Hugg Williams adlı ikinci kaptan kurtuldu. 25 yıl sonra aynı yerde bir kaza daha oldu ve kurtulan tek yolcunun adı Hugg Williams'dı.
..
Amerika'da Eureka isimli bir kasabada emekli bir demir yolu işçisi köprüde yürürken fenalaşıp öldü. İki yıl sonra oğlu Hiram aynı köprüde başına kalas düşmesi sonucu öldü. 6 yıl sonra Hiram'ın oğlu Davit aynı köprüde araba kazasında öldü.
..
1898 yılında gazeteci yazar Morgan Robinson, " Titan " adlı bir kitap yazdı. Kitapda büyük bir yolcu gemisi okyanusta bir buz dağına çarpıyordu. 14 yıl sonra Titanik bir buz dağına çarparak battı.
...
.. Ve en sevdiğim tesadüf bu..Erkeklere duyurulur..
1977 yılında İtalya'da Floransa yakınlarında  bir kadın, kocasının kendisini aldattığını öğrenince evin çatısına çıkıp kendini aşağıya attı. O sırada eve gelen koca, karısının  üzerine düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kadın bir kaç sıyrıkla kurtuldu.

Hiç yorum yok: