23 Mayıs 2012 Çarşamba

ALDATILAN KADINLARIN ÜÇ EVRESİ


Önümden geçerken  sağına soluna bakınıyordu ama gözünün kimseyi gördüğü yoktu. Tam önünde durmuş olmama rağmen beni görmedi bile, oysa aynı aynı pencereden hayata bakmadığımız halde eş durumundan birbirimizin evine gitmişliğimiz, düğün, davet, organizasyon faliyetlerinde aynı masada oturmuşluğumuz vardı.  Pes etmiş bir hali, bezgin bir duruşu hemen göze çarpıyordu.  Sanırım bir yıl önce beline kadar inen simsiyah saçlarını garip bir sarıya boyadığında karşılaşmıştık. Biraz hırslı, gergin, bir şeyleri ispatlamaya çalışan halleriyle, elindeki araba anahtarını gözüme sokar gibi konuşmaları  beni hayrete düşürmüştü. Bu görüşmeden kısa bir süre sonra eşinin ikinci bir hanımı olduğunu ve kendisinin üç kızının aksine o hanımdan iki oğlu olduğunu öğrendiğini duymuştum. 

Bu yaşıma geldim bir sürü aldatılma hikayeleri dinledim, çevremde farklı farklı aldatılmalara rastladım. Aldatılan erkekler hakkında hiç bir yorum yapamayacağım, bir iki tane hikaye işitttiysem de yakınlarımda hiç böyle bir olaya şahit olmadım ama kadınlarla ilgili bir sürü gözlem sahibiyim.
Aldatmanın sosyal ve ekonomik ayrımı yok gibi görünüyor.
Evime temizliğe gelen yardımcılarımdan bir tanesinin eşi kendileri zor geçinirken başka bir kadın için evini terk etmiş. Kendi eşine çocuklarına zor bakıp sürekli şikayet eden adam başka bir kadına ve onun çocuklarına memnuniyetle bakıyor ve hiç şikayet etmiyormuş.

Ekonomik durumu çok iyi olan bir adam, üstelik kendinden hayli genç eşini evdeki yabancı uyruklu bir kadınla aldattı. Kadın  rahatı bozulacak endişesi ile bu durumu sineye çekti.
Sonra ne mi oldu? Kadın bu davranışıyla adamın gözünden tamamen düştü. Şimdi ayrılma aşamasındalar. 
Peki aldatılan kadında ne gibi bir psikoloji olur?
 Gözlemlerim şöyle;
Aldatılan kadın önce ayrılmak istiyor, adam yalvarıp yakararak af edilmeyi bekliyor. Bu süreçte boşananların büyük bir kısmı tekrar aynı adamla evleniyor. Çevremde gördüğüm bu örnekte aynı adamla tekrar evlenip mutlu olana hiç rastlamadım. İkinci kez boşanıyorlar. Burada kadın bir nevi "bana yalvardın geldin ama bu sefer seni ben boşuyorum" diyerek egosunu tatmin edip intikam alıyor.

Bazı kadınlar yeni kanundan sonuna kadar yararlanmak istiyorlar. "Madem aldattın iç çamaşırlarına kadar her işeyini alacağım senin."
Erkek uyanıksa (ki gördüklerimin pek çoğu uyanık) bu durumu ön gördüğünden bütün gayrimenkulünü güvendiği birinin üzerine geçiriyor. Boşanma süreçleri sancılı, uzun ve çocuklar varsa herkesi yıpratacak şekilde geçiyor.
Durumu sessizce sineye çekip boşanan kadın çok az. Sessizce sineye çeken kadın zaten boşanmıyor, aldatılmayı görmezden geliyor.
Aldatılan kadınlarda üç ayrı evre var; 
Birinci evre çok büyük tepkiler; Kavga gürültü, ağlama nöbetleri, kendini koyverme, neredeyse sokaktan geçene bile durumu anlatma veya tam tersi durumu aile bireylerinden bile saklama.

İkinci evre ben sana gösteririm: Bu evrede kadın 40 yıldır bir gram vermediği kiloları vermeye başlıyor, saçlar mutlaka değiştiriliyor. Ama bu değişim radikal oluyor. Siyah saç sarıya, sarı kızıla, uzun kısaya dönüyor. Erkeğe ne kaybettiğini gör mesajları veriliyor. Bu evre aslında kadın için en tehlikeli evre. Henüz ayrılmadan başka biri ile  evlenme planları yapılıyor. Bu planlar arasında aldatan eşten daha genç ve kariyer sahibi adamlar düşünülüyor. Kimsenin aklına genç ve tazeyken bu adamdan daha iyisini bulamamışsın da şimdi bu yaşında nasıl bulacaksın sorusu gelmiyor. (Simsiyah saçlarını sarıya boyayıp ehliyet ve araba alan kadın örneği)
Üçüncü evre kabullenme; Burada artık boşanma gerçekleşmiş, kadın alacağını almış, eski eşten bir beklentisi kalmamış durulmuştur. En rahat evre bu dönemdir ki kadın artık aldatıldığını daha geniş açıdan görebilir varsa kendi hatalarını sorgular, yoksa adamın karaktersiz olduğuna kannat getirir. Kendine bir hayat kurar.

Aldatılan kadın ayrılmış olsa da eşi başka bir kadınla evlenene kadar bir ümit içinde olabiliyor. (Bana dönsün canına okuyayım.)
Bazı kadınlar ayrıldıkları eşleriyle dost olmayı da becerebiliyorlar.
Gecen yaz eşinden 8 yıl önce buna benzer sebeplerle ayrılan ve Erdek'e yerleşen arkadaşımın evine gittik. Arkadaşım  başkasıyla 7 yıldır evli olan eski eşini telefonla arayıp şöyle diyordu;
"Çamaşır makinamız bozuldu, Bu markanın Erdek'te servisi yok, çamaşırları elde mi yıkayayım, ne yapayım şimdi?"
Eski eş şöyle cevap verdi; "Tamam merak etme sen, ben yeni bir makine alır yollarım sana."

Photo; Tumblr


3 yorum:

Uyuşuk Hayalperest dedi ki...

Anlaması güç, hazmetmesi güç.. Yaşaması kötü bir durum.
Allah kimseyi böyle ikiyüzlülerle karşılaştırmasın.

selma dedi ki...

maalesef hayatın gerçeği ): ne kadar konuşmasak, anlatmak istemesek de...

lalin.askin dedi ki...

"Gençken bundan daha iyisini bulamamışsın da şimdi nasıl bulacaksin" kısmı tek kelimeyle konu ile alakalı düşüncemi net bir biçimde özetlemiş. Kalemine sağlık yengecim, keyifle ve her satırından bir şeyler öğrenerek okudum... Tüm yazıların gibi... Öpüldün...

Şölen