25 Mart 2014 Salı

OBSİDYEN - SPA - TAPE


Şu sıralar Spa oteller tanıtılırken yüzüstü masaj masasına yatmış bir kadının sırtındaki üç siyah taşa sinir oluyorum. Şimdi yanlış bir durum oldu, zavallı taşın ne günahı var, ben o taşı kötü amaçları için kullananlara sinir oluyorum. (Vay be hafiften politik gönderme yaptım taş alemine.)
Efendim Spa taşı mı dediniz? Google'a girip bu cümleyi yazınca karşıma 900 bin sonuç çıktı. Meğer bu taşların ciddi bir pazarı varmış.

Anadolu Tarihi okurken Neolotik dönemden kalma Obsidyen taşlarından kesici aletler yapmış atalarımız. Bu Spa taşlarını onlara benzetiyordum ki meğer Obsidyen'miş zaten. Günümüzden binlerce yıl önce ok uçlarında kullanılan bu taşlar şimdilerde cerrahların kullandığı neşterin kesici ucunda bulunuyormuş. 
Obsidyen volkanik bir cam türüdür, volkanın ani soğuması üzerine oluşan yarı değerli bir taştır. Aslında ülkemizde Ağrı, Nemrut, Iğdır, Kars ve Hasan dağında sıkça rastlanan bir taştır. Hatta Hasan dağında binlerce yıldır kullanılan bir obsidyen yatağı bulunmakta. Şimdi Hasan dağı deyince "Hasan dağına oduna gitmek" diye bir deyim geldi aklıma ama konuyu değiştirmeyelim. 

Obsidyen'in (Spa taşı demiyorum böylesi daha havalı söyleniyor.)18 tanesi 225 lira diye reklamı var. 225 lirayı okuyunca bir çuval taş akılınıza gelmesin, en büyüğü yumurtadan hallice, diğerleri madeni para büyüklüğünde. Bu taşlar belli bir sıcaklıkta ısıtılıp sırtın muhtelif yerlerine konuluyormuş.  Bunun adı Spa masajı. 
Peki bu taşın faydaları ne?

Valla okuduklarımın yalancısıyım:
Yumruk büyüklüğünde bir obsidyeni karaciğerinizin üzerine koyarsanız karaciğeri temizliyormuş. Aman ha taş karaciğerinizin üzerindeyken uyuya kalmayın. (Ne bileyim öyle bir uyarı vardı yazılardan birinde.)
Obsidyen kendi içimizdeki ışığı keşfetmemize yardımcı oluyormuş.( Benim teorim şu; biri yanlışlıkla kafanıza bu taşı atarsa kafada kocaman bir şişlikle aydınlanma oluyordur içinizde.)
İkizler, Yay, Kova, Başak, Akrep, Oğlak burçlarına etkisi fazlaymış. Ben aslan burcuyum, ne eksiğim var diğerlerinden de beni etkilemiyor?
Espri yeteneğini artırırmış. ( Cem yılmaz Obsidyen'den bir evde yaşıyor olmalı.)
Geleceği görmeyi sağlayan rüyalara neden olurmuş.
Gribe iyi gelirmiş.
Kendimizi tanımamızı sağlayıp, bize ayna olurmuş.
Mantıklı düşünmeyi ve problemleri çözmeyi sağlarmış.
Vay be bu Obsidyen neymiş?

Bu yazı nereden aklına geldi diyenleriniz varsa hemen söyleyeyim. Memlekete bir haller oldu, herkes birbirinin açığını arıyor, bir Tape'dir gidiyor. Ben de değişiklik olsun taştan kayadan bahsedeyim, kafalarımız dağılsın biraz diye düşündüm. Belki psikolojimize de iyi gelir belli olmaz.
Tape, tape kullanın.
Bu tape lafına da acaip sinir oluyorum.
....

3 yorum:

Uyuşuk Hayalperest dedi ki...

Bence baya faydalı bir yazı olmuş. :)
Allah'ın dağındaki taşı alıp, bir güzel şekillendirip satıyorlar he..
Geçenlerde pazarda dolaşırken, annemin boş arazilerden topladığı otun (adını unuttum ama gözlemesi güzel oluyor) bir liraya satıldığını gördüm. Sonra düşündüm, toplaması falan bir emek neticede, ekmek parası kazanıyor.
Durum benzer diye aklıma geldi de, bu taşcılar işi iyi kıvırmışlar ama. verdiğim örnekle benziyor olsada ortada dağ gibi fark var. :)
İyi günler olsun. :)

selma dedi ki...

Annenizin topladığı ve pazarda gördüğünüz ot kuzu kulağı olmasın?
Verdiğiniz örnekle dağ arasındaki fark iyi olmuş. :)

Uyuşuk Hayalperest dedi ki...

Kuzu kulağı değil sanki ama ismi değişik biliniyor da olabilir. Bilemiyorum. :)
Kazayakmış. İsmi hatırlayınca nettende teyit ettim. :)