12 Ocak 2012 Perşembe

STEPHAN HAWKİNG 70 YAŞINDA


Yaşayan en bilinen dahi kimdir diye sorulsa "Tabi ki benim." diye espri yapmayanlar Stephen Hawking diyecektir kuşkusuz.
Bir kaç gün önce 70. doğum gününü kutlayan ünlü fizikçi ve gök bilimci için bir sürü şey yazılıp çizilir yıllardır.
Hawking'i hemen herkes tanır ama yine de onun hakkında yazmak istedim.
Ünlü fizikçi ve gök bilimci Oxford'da doğmuş, Oxford üniversitesini bitirdikten sonra kariyerine Cambridge'e devam etmiş. Bu üniversitenin matematik bölümüne profesör olarak atanmış. Büyük patlama, kara delikler, madde, enerji derken ateist olduğunu açıklamış. Ama bu açıklama onun için pek iyi olmamış. Bazıları 21 yaşında ALS hastalığına yakalanmasını allahın ona cezası olarak yorumlamış. Zamanla vücudundaki kasları oynatamaz hale gelince boğaz kaslarına duyarlı bilgisayar geliştirmişler. Hawking'in araştırmalarına devam edebilmesi ve hayatını devam ettirebilmesi için yapılan buluşlar da en az bilim adamının buluşları kadar değerli olsa gerek.

Sağlık masrafları akademisyenlik maaşının çok üstünde olunca Cambridge üniversitesinin yayınevi, popüler bir kitap yazmasını önermiş; "2500 satarsa masrafını karşılar, 10.000 satarsa hem sen hem de üniversite kazanır, 25 bin satarsa mükemmel olur." sözüne karşılık yazdığı "Zamanın Kısa Tarihi" kitabı 15 milyon satmış.
21 yaşında hastalığın pençesine düştüğünde doktorların 2 - 2.5 yıl ömür biçtiği yaşayan en ünlü dahi azraile çalım atmış gibi görünüyor.
Hawking sadece bilimsel çalışmalarıyla değil özel hayatı ile de gündemde kalmayı başarmış.
1965 yılında dil okulunda öğrenci olan Jane ile evlenmiş ve üç çocukları olmuş.

Daha sonra nasıl oluyorsa kendisine hemşirelik yapan  tekerlekli sandalyesinin tasarımcısının eşine aşık olmuş. Karısını boşayıp, 1995 yılında onunla evlenmiş, 2006 yılında ayrılmış.
Araştırmalarının yanında yaptığı açıklamalarla da dikkati çeken Hawking şöyle demiş;
"Gelecek yüzyılda kendimizi yok etmezsek, gezegenlere ve yakın yıldızlara gidebileceğiz."
“Bu benim başıma nasıl geldi?” diye düşünmeyin, “Benden daha kötü durumda olan insanlar da var” diye düşünün
"Her günün tadına varın. Akşam nereye gideceğinizi planlayın, geleceğinizi planlamayın."
"Yapamayacağınız şeyler için boş yere üzülmeyin, yapabileceğinizi yapmaktan zevk almak için uğraşın."
 "Bir çift ikizi düşünelim. Diyelim ki ikizlerden biri dağın tepesinde yaşasın, ötekisi deniz yüzeyinde. İlk ikiz (yani dağın tepesinde yaşayan) ikincisinden daha çabuk yaşlanacaktır. Yani yeniden karşılaştıklarında öbüründen daha yaşlı olacaktır.
"Biz sıradan bir yıldızın yörüngesindeki küçük bir gezegende yaşayan gelişmiş bir maymun türüyüz. Bizi özel yapan evreni algılayabilmemizdir."
Ve son olarak şöyle demiş ünlü bilim adamı;" Kara deliklerin, ışık hızının gizemini çözecek araştırmalar yaptım. Bir tek kadınları çözemedim."




2 yorum:

Unknown dedi ki...

Bu büyük insan kara deliklerin, evrenin diğer gizemlerinin ve kadınların sırlarını eğer çözemeden bu Dünya'dan giderse, insanlık büyük bir sorunla karşı karşıya kalır.

selma dedi ki...

bir daha kaç yıl sonra bir Stephen Hawking dünyaya gelir acaba?