29 Eylül 2011 Perşembe

KORE DİZİLERİ


Geçen yıl bu zamanlarda Diziport'ta bazı Amerikan dizilerini internet üzerinden izlemeye başladığımda dikkatimi çekmişti. Diziler diğerleri gibi 3-4 sezon sürmüyor, bir sezonda başlayıp bitiyordu.
Farklı bir kültür, değişik insanlar ve şehirler. Toplumsal kimlikleri korumaya özen gösteren konular.
Baktım ki sıkıldığım zamanlarda Kore dizileri izlemeye başlamışım, bazı tespitlerimi paylaşmak istedim. Arkadaşlarıma lafın arasında Kore dizisi izlediğimi söylediğimde hayretle yüzüme bakmışlardı ama sonra araştırdım ki Kore dizileri izleyen pek de az değilmiş. 

Bir kere konular bizim eski Türk filmlerin pek benziyor. Hanedan konulu diziler de var şehirde  geçen de köy filmleri de. 
Konu nerede geçerse geçsin evde asla ayakkabı ile dolaşmıyorlar. Kadın olsun erkek olsun evden içeriye girdiklerinde hemen ayakkabılarını çıkartıp, genelde beyaz renkte düz terlikler giyiyorlar. 
Komedi ile dram içiçe. Kadınlar sürekli ağlıyor. Ama ağlamaları bizin oyuncular gibi kibar kibar değil, bildiğimiz sayıklaya sayıklaya ağlamak. Geğiriyorlar, kusuyorlar, bağırsakları bozuluyor, karınları gurulduyor ve bu olanlar başroldeki kişilerin başına gelebiliyor. Yani normal hayatta bir insanın başına gelebilecek her şey oyuncuların başına gelebiliyor.

Kadının çok iştahlı olması sevimli gösteriliyor, yemek yerken ağız şapırdatmak en doğal halleri. Kadın sarhoş oluyor, erkek onu sırtında taşıyor. Bizim dizilerde olduğu gibi kucağında değil bildiğimiz sırtında götürüyor evine. İnsan düşünüyor hangi erkek bir kadını, ki kadın çok zayıf bile olsa uzun bir mesafede kucağında taşır? Kore dizilerinde bu mantıktan gidilmiş. 
Dizileri ailece çoluk çocuk izlemek de mümkün. Bir kere öpüşmek hemen hemen yok gibi. Yatak odaları herkesin gözüne sokulmuyor. Dekolte kıyafetlerle arz-ı endam edenlere rastlanmıyor. En açık giyinen mini etekli oluyor. Hafif sakarlık kızlara yakışıyor. Yeşilçam filmlerinde olduğu gibi zengin- fakir konuları fazlaca işlenmiş. Baba rolündeki erkekler sürekli kızgın geziyor, herkese bağırıp çağırıyor.(Tıpkı bizim babalar gibi.)

Erkekler kızların peşinde koşan cinsten değil, önce kavga edip sonra birbirlerine aşık oluyorlar. Kadın erkek ilişkilerinde en çok görülen temas kızı bileğinden yakalayıp götürmek. 
Hep aynı konular, garip entrikalar, iç karartıcı senaryolardan sıkıldıysanız Kore dizilerini tavsiye ediyorum. Benim favori sitem Diziport. Tavsiye edeceğim diziler: Secret Garden, Personal Taste, My Princess, My Sweet Seoul, 49 Days.
İyi seyirler.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

t.k