27 Ekim 2011 Perşembe

VAN DEPREMİ VE JAPON HASSASİYETİ


Van depremi doğaya karşı ne kadar çaresiz, insanlığımızı hatırlamamız için nasıl bir fırsat yaratıldığını hatırlattı bizlere. Çünkü bu coğrafya da yaşayan  hemen herkesin depremle bir bağlantısı olmuştur. Erzincan'dan Kütahya'ya, Sakarya'dan Van'a kadar hemen her yerde depremi yaşıyoruz.
1967 yılında 7.2 şiddetindeki depremde çocuk olmama rağmen evin çatısından tam yanıma düşen kiremitten mucize eseri kurtulmuştum.
Sonra 1999 depremini İstanbul'da yaşadık. Yaşadığımıza şükrettik.  
Ölümlerin ardında acı hikayeleri dinledik, başka ülkelerdeki depremleri ta içimizde yaşadık.

Van depreminde her mucizeyi gözümüz dolarak izledik.
Bu arada sosyal paylaşım sitelerinde ve gazetelerde bir yazı dikkatimi çekti. Van depreminden sonra Japonya'da büyükelçilik binamızın posta kurusu japonların mesaj ve yardım mektuplarıyla dolup taşıyormuş. Bu yıl 12 Mart tarihinde 8.9 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunami ile büyük felaket yaşayan Japonya, Van halkına duygularını yazmış. 
Tokyo'daki büyükelçilik binasına zarf içinde para bırakıp kaçan Japon halkı paranın yanında not bırakmayı ihmal etmemiş. Elçilik Japonya'dan gelen para yardımının 100 bin dolar olduğunu belirtiyor. 

Depremlerin ardından sukünetle yaralarını sarmaya çalışan, enkaz altında buldukları para ve değerli eşyaları görevli kişilere teslim eden bu metanetli insanlar bakın neler yazmış;
"Öncelikle başsağlığı diliyorum. Aynı yılda aynı kıtanın iki farklı ucunda büyük felaketin olmasına üzüldüm. Tarih öğretmeni  olduğumdan Türk insanının cesaretini, Atatürk'ü çok iyi biliyorum. En kısa sürede normal hayatınıza dönmenizi ve iki ülke arasındaki dostluğun sürmesini diliyorum."
"12 Mart tarihinde yaşadığımız büyük felakette yardımlarınızı almıştık teşekkür ederiz. Bu sefer yardımcı olma sırası bizde."

"Depremde Mağdur olan vatandaşlara geçmiş olsun diyorum. Miktar az oldu ama bize yardım etmiştiniz sizlere çok teşekkür ediyorum."
"İran- Irak savaşı sırasında Tahran'daki Japonları kurtardığınız için Vakayama eyaletinde yaşayan biri olarak çok teşekkür ediyor, geçmiş olsun diyorum."
Zarflardan birinin içinde 5 yaşında olduğunu yazan bir çocuk şöyle demiş; "Ganbatte Türkiye" yani "Başar Türkiye."
Çok duygulandım. Yaptığı yardımı bile gizlice yapıp kaçan bir halk için ne söylenebilir ki?



 
 


2 yorum:

eymenerdogan dedi ki...

Japon halkı.. O çekik gözlü, bambaşka coğrafyanın insanları, bizim 'oh olsun' diyen kendi insanımızdan kat be kat insanlık sergilemiştir son yaşanan afette. Japon halkı Hiroşima ve son yaşadıkları depremden dolayı yardımlaşmanın ne demek olduğunu gayet iyi biliyorlar. Bize öğrettiler ki bazen Uzak Doğu ne kadar da yakın olabiliyor..

Adsız dedi ki...

harika insanlar tek kelimeyle t.k