7 Ekim 2011 Cuma

IPHONE - IPAD - I SAD - I DEAD


2004 yılında kızlarım tutturunca D&R'dan görmüştüm ilk kez  Ipod'u. Avuç  içi kadar çeşitli renkte  aletlin içine  5000-10000 şarkı sığabiliyordu. Bir de kulaklıkları vardı ki sadece o beyaz kulaklıklar için bile satın alınabilirdi. Bizde uzun yıllar her alınan şey üç tane birden alındığı için küçük çapta maddi çöküntüye uğradıysak ta fazla ses etmedik. Çünkü seyahatlerde arabamızdaki müzikçalar bize kalmış, "Bu müziği beğenmedik." dibi şikayetlerden kurtulmuştuk. Herkes kendi müziğini dinliyordu biz de uzun  yollarda keyifle seyahat ediyorduk.
İngilizce bilin bilmeyin Apple deyince akla ilk  elma değil Apple kompitür gelir.  56 yaşında pankreas kanserinden hayata gözlerini yuman Apple'ın kurucusu Steve Jobs için dünden bu yana bir sürü haber okuyup dinliyorum. 
Apple yani elma markası  İngiliz matematikçi ve Bilgisayar bilimlerinin kurucusu olan Alan Turing'den esinlenmiş.
2. Dünya Savaşı sırasında Almanların "Enigma" isimli şifresini çözen bilim adamı savaş sonrası bir erkek öğrencisiyle uygunsuz bir vaziyette yakalanınca hapse atılıyor. Hapiste bir elmanın içine siyanür enjekte ederek elmayı ısırıyor ve hayatına son veriyor. 
Tek diş ısırılmış elma Alan Turing'in anısına Apple şirketinin adı ve simgesi oluyor.
Steve Jobs ABD'ye göç etmiş Suriye'li bir ailenin çocuğu iken kendisini evlatlık olarak alan öğretmen bir çiftin yanında büyüdü. Apple ürünlerini alan çocuklar gibi zengin bir çocukluğu hiç olmadı.  Bir gün okulda öğretmeni sordu; "Dünyada anlamadığınız şey nedir? Steve; "Neden bu kadar parasız olduğumuzu anlayamıyorum." diyerek cevap verdi. 
Teknolojiye olan ilgisi ve parasal sorunları yüzünden Lisedeyken yazları Hewlet- Packard şirketinde çalışmaya başladı. 
Öğrencilik yılları hiç de parlak değildi. 1974 de dönemin ünlü oyunu Atari'de teknisyen olarak işe başladı. Atari'den kazandığı parayla Hindistan'a ruhani bir gezi yaptı. 1976 yılında Atari firmasından bir kaç arkadaşı ile Apple firmasını kurdu. Mac bilgisayarın yaratıcısı oldu. 
İPad, İPhone, İPod gibi ürün guruplarıyla en büyük rakibi Microsoft'tan bile zengin hale geldi.
Amerika'da Stanford Üniversitesinde yaptığı konuşmada Üniversite okuyamamış olmasının nedenini şöyle anlatıyor. "Biyolojik ailem olmamalarına karşın kendileri üniversite okumamış olan ailem bütün birikimlerini beni okutmak için harcıyorlardı. Bu durum beni çok rahatsız etti ve istemeye istemeye okulu bırakmaya karar verdim." Devam ediyor; "Hayat bazen kafanıza bir tuğla vurur, ama inancınızı hiç yitirmeyin."
Ölüm için şöyle diyor; "Her günü hayatınızın son günü gibi yaşarsanız sonunda haklı çıkarsınız."
Doktorlarının bir yıl ömür biçtiği Steve Jobs yedi yıllık bir mücadeleden sonra 56 yaşında vefat ettiğinde Iphone'un yeni sürümünü bekleyen meraklılarını üzüntüye boğdu.




1 yorum:

Adsız dedi ki...

t.k