10 Ekim 2011 Pazartesi

AİLE YERİMİZ VARDIR


Bu yazıya hepimiz aşinayızdır.
Bir restorana gideriz, kapıda "Aile yerimiz üst kattadır." yazısı camda yazılıysa sanki daha emin bir yermiş gibi düşünülür. Hatta bazı restoranların kapılarında bunu özellikle belirten garsonlar durur. Tam restorana gireceksiniz, hemen girişte bir masayı gözünüze kestirdiniz, garson sizi uyarır. "Abla aile yerimiz üst katta."
Eee... Peki burası ne yeri?
İnatçılık yapıp üst kata çıkmazsanız , aşağıda erkeklerin yanında oturarak kötü imaj çizme olanağınız var.
Sadece garsonlar değil aşağıda yemek yiyen adamlar bile "Bu kadın neden şimdi burada?" diye bakarlar öyle.
O yüzden kadınsanız "Aile yerinde" yerinizi alın.
Erkekseniz yanınızda eşiniz veya kız arkadaşınız olmadan "Aile yerine" yaklaşmayın aynı şeyi kadınlar size yapabilir. 
Aile yerleri genellikle restoranların ya üst katlarında ya da daha bir içlerinde gözlerden uzak olur. Aile öyle uluorta yerlerde oturmaz. Hele kapıya yakın yerler mümkün değildir. 

Peki "Başka yerde şubemiz yoktur." yazısına ne demeli?
Gelişmiş ülkelerde mekan sahipler şube sayısı ile övünürken, bizler bir tane ile övünmek isteriz. Acaba bir tane işletme ile övünenler şubeleri çoğaldığında aynı kaliteyi tutturamayacaklarından mı korkarlar. Yıllar önce Hıncal Uluç bir yazısında Hollanda peynirlerinin tatlarının her zaman aynı olduğundan,  Bizde aynı marka peynirlerin bile bir paketinin tadının diğer paketlere benzemediğinden bahsetmişti. Başka mekanlarda usta farklı tat farklı mı oluyor. Ya da tek bir mekanla çok iyi para kazanıp, fazlasına gözleri mi yok bu insanların?
"Başka şubemiz yoktur." diyerek övünmeyi bu yüzden anlayabilmiş değilim.
Başka yerde şubemiz yoktur" yazısı çok iddialı bir yazıdır. Müessesene girip de memnun olmayan biri demez mi; "İyi ki başka yerde şubeniz yok." 

"Taklitlerimizden kaçınınız"  da  çok rastlanan bir yazıdır.
"Tonguç" diye bir marka çıkar. Ardından üşengeç milletimiz Öz Tonguç, Yeni Tonguç, Hakiki Tonguç gibi bilumum garip isimler türetir. Bu mesaiyi başka bir isim için harcasa belki de çok yaratıcı bir isim bile bulabilir. 
Şu sıralar merakla bekliyorum acaba ne zaman MC Donald's ve Starbucks'ın kapısında Aile yerimiz vardır." veya "Taklitlerimizden kaçınınınz." gibi bir yazıyla karşılaşacağız.



2 yorum:

Adsız dedi ki...

katılıyorumm t.k

Bengi Özkan dedi ki...

Geçenlerde Çekmeköy Pazarını gezerken aklıma sizin bu yazı geldi, bende sizden bahsetmiştim...

http://bengiozkan.blogspot.com/2011/10/cumartesi-cekmekoy-pazar.html

Sevgiler,

Bengi