23 Mart 2013 Cumartesi

KADIN ŞOFÖRLER KAÇA AYRILIR?


24 yıldır ehliyetim var. Ehliyetimi kimlik kartı olarak kullananlardan da değilim. İlk dört yılı saymazsak yirmi yıldır araba kullanıyorum. Ve bu eylemden müthiş keyif alıyorum. Bu vesile ile ehliyet almam için beni cesaretlendiren sevgili arkadaşım Kerimoş'a teşekkür etmem gerekiyor. 
20 yıl zarfında iki kez kaza yaptım. Birinci kazam acemilik yıllarımda benim hatamdan kaynaklanan kazaydı, ikincisi karşı tarafın hatasıydı. Şükür ki iki kazada da kötü bir durumla karşılaşmadım. Yaşadığım çevrede araba kullanan kadınların sayısı bir hayli fazla. Gözlemlerim şunu gösterdi ki kadınların pek çoğu direksiyona geçtikleri andan itibaren başkalaşıma uğruyorlar. Direksiyon başında kendisi gibi olan kadın pek az.

Kadın şoförleri çeşitli gruplara ayırdım:
Agresif şoför: Kesinlikle yol vermez, bir eli tepki için klaksonda hazır bekler. Yolların sadece kendisine ait olduğu fikrinden hareketle diğer şoförlere tahammül edemez. 
Tahlil: Evde eşiyle tartışmış olması muhtemeldir, çocuğunun okul problemi vardır, beğendiği çantayı kendinden önce Şule almış ve ona hava atmaktadır. 
Hızlı şoför: Normalde sakin sessiz bir kadın direksiyona geçince birden Michael Schuacher olur ve kendini Formula 1'de zanneder. Birinin kendisini sollama fikrine tahammül edemez, sol şeridi kimseye kaptırmaz. Öndeki arabanın dibine kadar yanaşır selektörle taciz eder. 

Tahlil: Randevusuna  geç kalmıştır, evden; işten zamanında çıkmamıştır. Birilerini bekletiyordur.  Hız yapması zevk için değildir.
Ağırkanlı şoför: Otoyolda sol şeritte 70 kilometre ile seyreder, kesinlikle yol vermez. Kendisini sıkıştırana vereceği cevap hazırdır; "Orada 70 yazıyor." Direksiyonla aşk yaşayacak kadar sıkı yapışmıştır. Sağına soluna pek bakmaz, trafikte yanlış yapma olanağı yoktur fakat yanlış yapsa da paniklemez. Trafiği aksatır umursamaz.
Tahlil: Dünya yansa bir gram otu yanmayan tiplerdir. Uzun yaşarlar, insanı çıldırtacak kadar sakindirler.
Her daim heyecanlı şoför: Şerit değiştirirken sadece ikaz lambalarıyla değil, garanti olsun diye eliyle diğer şoförleri uyarır. Elle kolla teşekkür eder veya  tepki verir. Araba kullanırken aynı anda telefonla konuşur, müziği değiştirir, yanındakine laf yetiştirir. Yoğun trafikte canı sıkılır, hatta trafiğin durduğu yerlerde arabadan inerek ilerine neler olduğunu kontrol eder. 

Tahlil: Hasbelkader ehliyet almış kişilerdir. Kaza yapma oranları fazladır.
Mutlu şoför: Arabaya binmeden lastiklerini, bindiği anda aynasını, koltuğunu, lambasını kontrol eder. Üzerinde araba kullanmasını engelleyecek ceket palto gibi giysiyi çıkartır. Yüzüne mutlu bir tebessüm kondurur. Müziğe eşlik eder. Direksiyonda tempo tutar. Kızmaz, heyecanlanmaz, acele etmez, ama trafiği de engellemez.
Tahlil: Maalesef kadınlarda fazla göremediğim şoför tipidir. Eğer bu tipe giriyorsanız tebrikler.
Böyle bir şoförle seyahat ediyorsanız çok şanslısınız. 

Hiç yorum yok: