27 Kasım 2011 Pazar

VİZEN OLMADAN ASLA


Ayna programında Malavi isminde bir ülkeye gitmiş programın sunucusu. Fakirlik diz boyu, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri, çamaşırlar derelerde yıkanıyor, caddelerde doğru dürüst araba bile yok, at ve eşek arabası kullanılıyor bir çok yerde, yağ gramla satılıyor, o kadar yoksulluk var yani.
Ama Bu ülke bize vize uyguluyor iyi mi?
Yahu kim niye gitsin bu ülkeye de vize uyguluyorsun?
Türkiye'ye vize uygulayan Avrupa ülkelerini anlıyorum. Aklına esen çıkıp gelmesin diye düşünüyor olabilirler de bazı ülkelerin adını bile duymamışken bizi istememelerine ne demeli?

Türkiyeye vize uygulayan ülkelerden bilinenleri değil de ilginç olanları paylaşmak istiyorum.Çünkü bazılarının adını ilk kez duyduğumu söylemeliyim.
Gabon; Afrika'nın batısında olan ülke 1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını almış. Nüfus az, doğal kaynaklar çok olduğundan Afrikanın en sorunsuz ve refah ülkelerinden biriymiş. Halkın atalarının Pigme olduğu söyleniyor.
Çad; Ülkenin büyük bir kısmı Sahra çölü ile kaplı. Nüfusun %55'i müslüman ve zaman zaman iç savaş devam ediyor. 

Eritre; Doğu Afrika'da küçük bir ülke, uzun yıllar İtalyanların sömürgesinde kaldıktan sonra Etiyopya'nın himayesine girmiş. Arapça en çok kullanılan dil.
Burkina Faso; Kendi dilinde "Mutlu insanların ülkesi" anlamına gelen orta Afrika ülkesi. Buna karşılık en fakir ülkelerden biri. En az okuma yazma oranına sahip, resmi dilleri fransızca. Fakir ama mutlu insanlar bize vize uyguluyor.
Mozambik; 1975 yılında Portekiz'den bağımsızlıklarını almışlar. Hint okyanusuna kıyısı olan ülke turizm potansiyeli açısından yüksek. Med cezirin en iyi izlendiği ülke olarak biliniyor.
Togo;1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazanmış ülke batı Afrika'da. Vikipedi'de hakkında iki satır yazı var Google'da ara ki bulasın ama bize vize uyguluyor.

Vanuatu; Büyük okyanusta yer alan bir ada ülkesi. Resmi marşlarının adı "Yumi Yumi" olan adada 4000 yıl önceye ait kalıntılar bulunmuş.
Eritre; Afrikanın batısında küçücük bir ülke. Resmi bir dilleri yok. Arapça ve İngilizce konuşuluyor. Çoğunluğu müslüman.
Komor Adaları; Afrikanın batısında olan adalara İslam 14. yüzyılda girmiş. Halkın tamamı müslüman.
1976 yılında Fransa'dan bağımsızlığını aldı ama başa geçen Ali Süleyh Fransız hayranlığı ile biliniyor.

Kiribati; Büyük okyanusta dünyanın en erken saat diliminin olduğu adalar ülkesi. 1999 yılında Birleşmiş Milletlere kabul edilmiş. Yaklaşık yüz bin nüfusu var.
Burundi; Orta afrika ülkesi olan Burundi 1. Dünya savaşına kadar Almanların sömürgesiyken savaşı kaybeden Almanlar Burundi'yi Belçikalılara kaptırmış. 1960 yılından bu yana Belçika'dan bağımsızlıklarını almış olsalar da iç savaş hala sürüyor.

Somali; Başbakanımızın açlıktan kırıldıkları için Nihat Doğan'ın da içinde bulunduğu kafile ile yardım için gittiği Somali'ye elimizi kolumuzu sallayarak giremiyormuşuz iyi mi?
- Yardım getirdik kardeşim.
-Yok öyle, her geleni ülkemize almıyoruz, önce ne için geldiğinizi ispatlayan vizenizi alın sonra düşünürüz.
 Bu arada; Bize vize uygulayan bu ülkeleri araştırırken pek çoğunun Müslüman olduğu dikkatimi çekti, paylaşmak istedim.


2 yorum:

Bengi Özkan dedi ki...

Dünyayı gezip görmemizin bu tip bürokratik evraklarla engellenmesi ne garip değil mi?

Sevgiler,

Bnegi

Adsız dedi ki...

t.k