15 Ağustos 2011 Pazartesi

TAŞINMA KONUSUNDA PRATİK ÇÖZÜMLER


Taşınmak fikri hasıl olduğunda uyku düzenimde bozulmalar da baş gösterdi. Oysa son zamanlarda biri kafama bir odun vurmuş da sızmış gibi uyuyor, sabahları erken saatte "pat diye kalkıyordum. Altı yılda 4 ev değiştirince işin kolay yollarını da öğrenmiş durumdayım. 
Ev Arama;
Gazetelerin internet sitelerindeki emlak ilanları ve Sahibinden com. sitesi arayacağınız evi bulmakta kolaylık sağlayacaktır. Sahibinden com. da sahibinden emlak bulacağınızı sanıyorsanız bu biraz zor ama ev fiyatları hakkında geniş bir bilgi sahibi olabilirsiniz. İlanlarda yazılan; "Keyifli daire, bu fiyata kaçmaz, kelepir, temiz, masrafsız" sözlerine itibar etmeyin. Sizin temiz ve masrafsız anlayışınızla emlak danışmanının anlayışı asla birbirini tutmaz. "Keyifli" kelimesi için bir şey diyemeyeceğim anladınız siz onu.

Semtinizdeki emlak ofisine gittiğinizde ne istediğinizi açık açık söyleyin, ev sahiplerinin istediği fiyat pazarlık payı olacak şekilde belirtilmiştir. Mutlaka pazarlık yapın.
Evi çok beğenseniz bile; "Ama manzarası pek güzel değil, aidatı fazlaymış, salonu da ufak gibi.." diyerek isteksiz davranın.
Bir fiyat belirleyin teklifi emlak danışmanına sunun. Ev sahibinin düşünmesi için zaman tanıyın. Onlar sizi aramadan sıkboğazlık yapmayın. Ev çok özellikli olmadığı sürece geri dönüş olacaktır, merak etmeyin.
Emlak danışmanının ücreti bir yıllık kiranın % 12 civarındadır. Emeğe saygılı olsak da pazarlıktan kaçınmayın. 

Evi tuttuktan sonra emlakçınız ev ile ilgili her konuda danışmanız gereken kişi olacaktır. Telefonunu bir kenara not edin. İlişkinizi ev sahibi ile değil emlakçınız vasıtasıyla sürdürün. 
Nakliye konusunda çevrenizden yardım alın. Tavsiye üzerine yapılan taşınmalar daha sorunsuz olur. Eşyalarınız zarar görmez.
Taşınma;
İşin en cavcavlı kısmı taşınmadır. Eşyalar toplanırken evde ne kadar ıvır zıvır olduğu anlaşılır. Taşınma evdeki ağırlığı hafifletmek için iyi bir  neden olarak dadüşünülebilir.
Kırılacak bardak tabak gibi eşyalar kağıtlara sarılarak kolilere yerleştirilir. Bauhaus'da her boyda koli ve  sarma kağıdı satılıyor. Daha ucuza koli bulmak istiyorsanız mahallenizdeki marketlere rica edin, kullanmadıkları kolileri vereceklerdir. 

Kolileri kapattıktan sonra üzerlerine hangi odaya ait olduklarını ve içlerinde neler olduğunu yazarsanız eşyalarınızı açarken kolaylık yaşar, "Acaba bardaklar neredeydi, vazolar hangi kolide?" diye aramazsınız.
Bardak, tabak gibi kırılan eşyaları iyice sardığınızdan emin olun, özellikle kadeh tarzı bardaklar kırılmaya müsaittir, kağıdı bol kullanın. Kolilerin üzerleri boş kalmayacak şekilde yerleştirin ki sarsılma esnasında kırılacak eşyalara zarar vermesin.
Yorgan, yastık, çarşaf gibi eşyaları IKEA'da satılan fermuarlı büyük boy torbalarda taşıyabilirsiniz. Ona da para harcamak istemiyorsanız, büyük boy çöp poşetleri de aynı işi görürler.

Yeni evinize taşındığınızda hiç acele etmeyin. Taşınma süresi bir gündür ama yerleşme süresi yaklaşık bir hafta sürer. İlk koyulan eşyalar muhtemelen durdukları yer beğenilmediğinden değiştirilir.
Yerleşmeye yatak odanızdan başlayın. Gün içinde yorulacağınızdan hiç olmazsa gece rahat bir ortamda yatın.
Ne kadar yorulursanız yorulun o günü mutlu bitirmeye bakın, unutmayın her yeni ev yeni bir başlangıçtır.
Bu arada taşınmanın telaşı ile çıktığınız evi  pis bırakıp eski ev sahibinizi dinden imandan çıkartmayın.






1 yorum:

Adsız dedi ki...

aynı şeylerin benzerini bende yaşıyorum şu sıralar bizde emlakçı ve ev tutma aşamasını atlayıp koliye geldik kaldı nakliye ve yerleşme...t.k