2 Ağustos 2011 Salı

RAMAZANI RAHAT GEÇİRMEK İÇİN BİR KAÇ ÖNERİ


Yaklaşık 32 senede bir aynı tarihe geldiğine göre 18 yaşımda yine böyle bir ramazana denk gelmişim. Üç kez aynı gün Ramazana denk gelmek için sağlıklı ve şanslı olmak gerektiğini düşünüyorum. 
Ağustos ayı en sıcak ay konusundaki hakkını vermek istercesine sıcak, nemli ve boğucu geçerken Ramazan için bazı önerilerim var.
Yılın en uzun günlerini yaşadığımız için oruç tutma saatlerimiz de uzun oluyor doğal olarak. Gün içindeki açlıktan dolayı  iftarda dağları yiyeceğimizi düşündüğümüzden bir sürü yemek hazırlıyoruz. İftarda neredeyse bir çorba ile doyuyoruz. Ondan sonra yenenler "Kalmasın" diye zorla yeniyor. Bu yüzden iftar yemeklerinde abartıya kaçmayalım. Oruç tutmak gün içinde aç kalıp, iftarda tıka basa yiyip mide fesadına uğramak değildir. Abartmayalım.
İftar ve sahurda bol sıvı tüketin.

İftarı çorba ile açmaya özen gösterin. Çorba hem sindirime yardımcı olacak hem de gün boyu çalışmamış midenizi birdenbire yormayacaktır.
Mercimek çorbası posası olması sebebi ile hem tok tutacak, hem de bağırsak hareketlerinizi düzene sokacaktır. Yoğurt çorbası da yaz çorbası olarak Ramazan için edealdir.
İftardan iki saat önce çay demleyin. Demlediğiniz çayı çok koyu olmayacak oranda bir sürahiye boşaltın. İçine bir kaç dilim limon, biraz nane yaprağı atarak buzdolabına koyun. Gece boyunca ve sahurda buzlu çayı tüketin. Ertesi gün susuzluk hissi duymayacaksınız.

İftar için ayran yapın. Bir kaba 1/5 oranında su ve yoğurt koyarak mikser ile çırpın. Bir tutam tuz atın ve dolapta bekletin. Sofraya getirmeden önce içine maden suyu ilave edip tüketin. Sindirimi kolaylaştırır.
İftarda yemeği çok kaçırdınız, sahur için hafif bir şeyler yemek istiyorsanız kepekli tost yapın. Deneyimle sabittir tok tutuyor. Ya da bir tas Corn Flakes içine biraz süt ve bal koyarak tüketin. 
Meyve yemek istiyorsanız yemekten hemen sonra değil en az iki saat sonra yemeye çalışın.
İftar açtıktan bir saat sonra yürüyüş yapın. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatladığınızı hissedeceksiniz. Bu yürüyüşlerde yanınızda sevdiğiniz biri de varsa ne mutlu size.
Hayırlı ramazanlar.




3 yorum:

Adsız dedi ki...

t.k

Unknown dedi ki...

ramazan ayında daha kolay oruç tutmak istiyorsanız he-ka group un çıkardığı oruç hapını denemenizi tavsiye ederim.
www.oruchapisiparis.com

Unknown dedi ki...

ramazan ayında daha kolay oruç tutmak istiyorsanız he-ka group un çıkardığı oruç hapını denemenizi tavsiye ederim.
www.oruchapisiparis.com