7 Temmuz 2011 Perşembe

KONUŞ-MA


Sabah programlarından birinde zorla kaçırıldığını iddia eden genç kız konuşuyor. Ama ne konuşma! Önüne bir metin versen ve buradan oku desen bu kadar seri ve düzgün okuyamaz. Bu kızı al bir tiyatro sahnesinde bütün tekerlemeleri söylet, bir gram dili sürçmez. "Kız konuşma konusunda yetenekli." diyorum ama şiddetle yanılıyorum. Programda kaçırıldığını iddia eden kızın komşusuna bağlanıyorlar. 
Olamaz! Konuşan anadolunun bir kasabasında yaşayan ev hanımı sıradan bir kadın değil de TRT'de haberleri sunan bir spiker mübarek. Bu kadar mı seri konuşulur?

Kanal değiştiriyorum; Kütahya'nın tavşanlı ilçesine bağlı Dulkadir köyünde içme suyuna siyanür karıştığı haberi üzerine köylülerle ropörtaj yapılıyor. Bu köylüler sanki aylarca Gülgun Feyman'dan düzgün ve seri konuşma dersleri almışlar. Muhabir kime mikrofon uzattıysa tıkır tıkır konuşan köylüye hayretle bakıyorum.
Başka bir kanala geçiyorum. Bir dermatoloji uzmanı yaz alerjilerinden ve tedavisinden bahsediyor. Daha doğrusu bahsedemiyor. Bol "Eee"li cümlelerle kesik kesik anlatıyor. Doğru cümleleri kuracağım diye uzmanı olduğu konuyu bile düzgün anlatamıyor. 

Yine başka bir kanalda mesleği gazetecilik olan bir bey seçim sonrası hakkında yorum yapıyor. O kadar uzatıyor ve cümleyi toparlayamıyor ki ben sıkılıyorum.
Sosyoekonomik seviyeleri düşük çevrelerde yaşayanların kendilerini ifade etmede zorluk çektikleri fikri gördüklerim karşısında tuzla buz oluyor. Tam tersine eğitim ve sosyal çevre genişledikçe insanların kendileri ile ilgili kaygıları daha baskın oluyor. 

Bu konuyla ilgili konuştuğum bir arkadaşımın tespiti hoşuma gitti. Metropollerde yaşayan insanlar aslında kalabalığa rağmen yalnızlaşıyorlar çünkü televizyon, bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlerle çok haşır neşir olup sanal alemde yaşamaktan beşeri ilişkilerini geliştiremiyorlar.
Oysa kırsal kesimde her ne kadar şehirdeki gibi teknoloji kullanılsa da sözlü iletişim daha yaygın. Kahve kültürünün olduğu her yerde olduğu gibi muhabbet ve dolayısı ile konuşma egzersizi bol oluyor. 
Keza kadınların komşuluk akrabalık ilişkileri şehre nazaran daha fazla olduğundan konuşma alışkanlıkları gelişiyor. 
Yazımı bitirirken ilk açtığım kanala tekrar döndüm. Kaçırıldığını iddia eden kız kayınvalidesi olacak kadınla öyle hararetli tartışıyor öyle hızlı konuşuyordu ki programa dahil olan Psikolog dayanamadı ve bağırdı;
- Bi sus be kızım!
photo- tumbl

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ÇOK DOĞRU T.K