22 Temmuz 2011 Cuma

JAPONLAR VE BOŞANMA


Dünyanın en ilginç insanları kimler diye sorulsa, ben de dahil pek çok kişi Japon'lar diyecektir.
1945 yılında mağlubiyetle sonuçlanan bir savaşın ardından, küllerinden doğup bu kadar gelişen başka bir ülke olamaz. Hele onlardan 22 yıl önce 1923 de gelişime başlamış bir millet olarak aramızdaki farkı görünce "Neden?" diye sormadan edemiyorum.
Japonca da "Nippon" yani "Güneş"  olarak anılan ülke akla gelebilecek her şeyin küçüğünü yapmakla da ünlü. 
Ülkemizde yaşayan insanların ortalama yaşı 30 iken Japonya'nın ortalama yaşı 46 . Biz gençleşirken onlar yaşlanıyor.
Cinayet oranının Singapur'dan sonra en az olduğu ülke intihar vakaları ile bu açığı kapatıyor.
Japonya bu zamana kadar 15 Nobel ödülü kazanmış.

Mahkemelerinin acımasızlığı çok ünlü. Açılan davaların %90'ından fazlası mahkumiyetle sonuçlanmakta ve hapishaneler %100 dolulukta.
"Parayı bulan onun sahibidir" diye bir yasaları olmasına rağmen deprem sırasında buldukları paraları polise vermeleri ile dindarlığımızı gözden geçirmemize vesile oldular. İstanbul'da yaşanan sel felaketi sırasında bir mağazanın sele kapılan tabak ve tencerelerini kameraların gözü önünde gülerek yağmalayan halkım insanını hatırlayınca Japon'lara hayranlığım artıyor.

Japonya ile ilgili yazı yazmama sebep aslında bir gazete haberi oldu. 
Japonya'da evlilik merasimi gibi boşanma merasimleri de oluyormuş.  Gazetenin yazdığına göre Japonya'da deprem ve ardından gelen tsunami felaketinden sonra boşanma merasimi düzenleyen organizasyon şirketlerine talep artmış. Dışarıdan görünmese de insanların psikolojileri bozuldu, evliliklerini sorgulamaya başladılar herhalde.
Maliyeti 600 dolar olan törende eşlerin yakınları ve aileleri de hazır bulunuyor. Boşanma merasiminden ziyade evlilik merasimine benzeyen seremonide nikah yüzükleri bir masanın üzerinde alkışlar arasında çiftler tarafından çekiçle kırılıyor.

Aynı günlerde  boşanmak istedi diye karısını bıçaklayan adamın haberleri vardı gazetelerin üçüncü sayfasında. 
Japonlar yüzük parçalıyorlar, Türkler eşlerini.




1 yorum:

Adsız dedi ki...

ilginç t.k