25 Temmuz 2011 Pazartesi

İNDİRİM ÇILGINLIĞI


Eskiden Şubat'ın ortaları ve Temmuz'un sonları  iki kez indirim olurdu. Onlar da öyle ahım şahım bir oran olmazdı. Taş çatlasa %50.
Şimdi neredeyse her mevsimde indirim olacak. Mağazaların bir köşesinde  SALE yazarken diğer diğer tarafta gıcık olduğum NEW COLLECTİON yazısı konulmuş. 
Son yıllarda %50 + %20 , İkinci üründe etiketin yarısı, Üç ürün alana bir tanesi bedava, hatta "bunu da almazsan döveceğiz bak" tarzında indirimler mevcut.
Temmuz ayının son haftası indirim çılgınlığı hat safhada. Hemen hemen bütün mağazalar indirime girmiş. 

Her ölümlü kadın gibi ben de mağazalarda dolaşmayı seviyorum.
Birkaç yıl önce şehirlerde 2, bilemedin 3 AVM varken şimdi neredeyse her mahalleye bir tane düşeceği için ben de evime en yakın olana gideyim dedim. 
Bir mağazanın vitrininde %70 yazısı görünce seyirttim. Biz kadınlar çocuğumuzun sorduğu basit bir problemi bile yapmak istemezken, yüzde hesaplamakta, hangi kredi kartının hesap kesim tarihinde alışveriş yapılır, kaç taksit olursa haneyi zorlamaz konusunda matematik profesörü kadar bilgi sahibiyizdir. 

Mağazaya girdim, elbise  bakıyorum. Biri hoşuma gitti. Gündelik giyilebilecek cinsten, U yaka yarım kollu sevimli bir elbise. %70 indirim de var ya niyetleniyorum. Üzerindeki fiyat 190  lira. Haydaa. Mağaza ahım şahım, ünlü bir marka değil, elbise en fazla iki sezon giyilir. Bu fiyat da neyin nesi?
Görevli genci çağırıp soruyorum;
-Bu elbisenin indirimden önceki fiyatı neydi?
- 210 lira efendim.
- %70 indirim nasıl oluyor?
Satış görevlisi "ne çok soru sordun" dercesine bakarak cevap veriyor;
- Bu giysimiz %30 indirimde. Her ürünümüz %70 değil, %70'e varan indirimimiz var. Vitrindeki yazıya tekrar bakıyorum "E, varan" yazısı o kadar küçük ki satış sözleşmelerinde "Önemsiz" gibi görünen  kanun maddeleri boyutunda.
"La havle" diyerek ayrılıyorum mağazadan. 

Kışın başından bu yana beğendiğim ve indirimi beklediğim bir çantanın olduğu mağazaya gidiyorum. 120 liradan 60 liraya düşmüş. Alıp almamak arasında bocalarken satıcı kız bilgisayarında kontrol ediyor ve gülerek;
- Beğendiğiniz çanta  49 liraya düşmüş diyor.
Vitrini boydan boya "SALE" yazılarıyla kaplamış başka bir mağazada fiyatları kontrol ediyorum. %50 indirim var. Kontrol ettiğim pantolonun  etiketi kalkmış. Sanırsam  bir müşteri eski fiyatı merak etmiş. Eski fiyat ile şimdiki fiyat arasında değil %50  fark, % 10 bile yok. 

Her AVM'de olduğu gibi yemek yenilen katlar çok kalabalık. İnsanlar "Bari bir şey alamıyoruz karnımızı doyuralım." diye düşündüklerinden çoluk çocuk doluşmuş gelmişler.  Özellikle hamburger satan yerler ortaokul, lise çağlarındaki gençler tarafından işgal edilmiş.
Bu indirim çılgınlığında mağazalar kalabalık ama mağazalardan çıkanların elleri bomboş. Sadece bir mağazadan çıkanların ellerinde bir sürü torba vardı. Onlar da Arap turistlerdi.


3 yorum:

Adsız dedi ki...

yani çanta alındımı bakıldımı merak ettim:)))))) t.k

selma dedi ki...

çanta konusu nasıl da ilgini çekiyor değil mi?

Adsız dedi ki...

ilgi alanlarımın ikinci sırasında ilk sırayı altın takılar alıyor. ben hala o çanta alındımı anlıyamadım...t.k