14 Temmuz 2011 Perşembe

ERDEK'TE ÜÇ GÜN


Otobüs dolambaçlı yollardan geçip bir tepenin ardından aşağıya doğru inmeye başlayınca iki tarafı Marmara Denizi ile çevrili dar bir yoldan geçilen yarımada çıktı karşımıza. Filiz'le birbirimize bakıp gülüştük. Rüzgara kendini vermiş, göz alabildiğince zeytin ağaçları ile kaplı bahçelerin bitiminde, birden masmavi deniz başlıyordu. Hırçın değildi ama baş da eğmiyordu rüzgara. Filiz  daha sonraki bir gün denize bakıp "Karakterli dalgalar" diyecekti.
Yol kenarında panolarda Haziran ayında gerçekleştirilen "Offshore" yarışlarının duyuruları asılıydı.
Erdek,  Marmara Denizi'ne  doğru uzanan Kapıdağı yarımadasında yer alır. En eski turistlik yerlerimizden biridir. Tarihi Milattan önce 5400 yıllarına dayanır. 
Ulaşım; İstanbul'dan geliyorsanız üç şekilde gelebilirsiniz. Avşa ve Marmara adalarına gidip oradan feribotla gelmek mümkün ama pek tercih edilmiyormuş.
İDO seferleri ile 2 saatte denizden Bandırma'ya oradan da 20 dakikalık bir mesafe ile Erdek.

Diğer bir şekilde  kara yolu ile körfezi geçerek 5.5 saatte gidebilirsiniz. İstanbul Erdek arası otobüs ile 40 tl, İDO ile 38 tl ücret ödemek durumundasınız.
Peki nerede kalınır? Benim gibi Erdek'te yaşayan arkadaşınızın davetlisi değilseniz Mini Motel, Yücel Otel, Bermuda otel gibi bir çok seçeneğiniz var. Tatil köyü düşleyenler Bodrum veya Antalya'ya gitsin lütfen.
Erdek sahilinin uzunluğu bakımından şanslı bir belde. Hemen yer yerinden denize giriliyor. Deniz Ayvalık kadar değilse bile oldukça soğuk ama tertemiz. Ege ve Akdeniz'de sudan sonra cildinizde gördüğünüz tuz kalıntılarını burada pek göremiyorsunuz. Günün belli saatlerinde koyları dolaşan tekne turlarına 30 lira karşılığında katılabilirsiniz.

Yakın bir zaman önce açılan Edek Sualtı Dalış Merkezi yerli turistlerin ilgisini çekiyor. Yerli diyorum çünkü üç gün boyunca yabancı turiste rastlamadım.
Yemekleri için özel bir şey söyleyemeyeceğim. İlk gece gittiğimiz Artake Taş Restoran'da  ne yiyeceğimizi soran şefe "Buraya ait özel bir yemek var mı?" dedim. "Karışık ızgara" dedi. 
Sonra Zeytin, Zeytin yağı ve Kırmızı soğanının meşhur olduğunu öğrendim. 
Seyitgazi tepesinde yeni yapılan Artake Kaya Klüp manzarası ile bütün koya hakim ve hafta sonları ünlü sanatçılarla beldeye canlılık katıyor. Diskoya çıkan yokuşun başında ev yemekleri yapan "Kaşıkla" isimli şirin bir yer keşfettik. Sahibinin  ve çalışanlarının kadın olması, üstelik Çerkez olmaları buraya bayılmama yetti. Annemden sonra  en güzel zeytinyağlı sarmayı burada yedim. Salataları çok güzeldi, mantı denemeye değerdi. Fiyatlar da makul.

Tam 7 yıl olmuş görüşmeyeli. 23 yıl önce tanışmıştık Esen'le. İyi arkadaş olmuş birlikte bir çok şey paylaşmıştık. Eşinden ayrıldı, gitti baba memleketi olan Erdek'e yerleşti. Sokakta selam vermediği biri yok. Kadın erkek herkesi tanıyor. Ağzı bozuk, küfre bayılıyor ama küfrüne kızılmayan ender kişilerden biri bence. Arap kökenli olduğu için oldukça esmer. Kendisiyle "Köle İsaura gibi zenciyim." diyecek kadar barışık. Makyajsız hiç rastlamamıştım, evinde kalınca sadece bir gün makyajsız halini gördüm. Saçları zenciler gibi kıvır kıvırmış ama genç kızlık resimleri olmasa inanılır gibi değil, saçlar sürekli fönlü olduğu için dümdüz. 
Çok güzel araba kullanıyor, arabasındaki müzikçalar sonuna kadar açık. Onun tabiri ile "Damardan" şarkılar çalıyor.
Gece kuşu, sabahları erken kalkmayı sevmiyor. Biz Filiz'le erkenden kalkıp uzun yürüyüşler yapıyor, yüzüyor, sonra dönüyoruz eve. Esen'in kızının bakamayıp annesine  verdiği kedi karşılıyor bizi. Filiz'le kedi birbirlerinden pek hoşlanmıyorlar. Birbirlerini gördüklerinde ters istikamete gidiyorlar.
Bu arada "Pascal" adında Sibirya Kurdu olan 5-6 aylık bir köpekle arkadaş oluyoruz. Bizi ne zaman görse arkamızdan yetişip gözlerimizin içine mavi mavi bakıyor.
Vedalaşma günü günü gelip çatıyor. "Keşke biraz daha kalsaydınız." diyor. Bu sözlerin nezaket icabı söylenmediğini biliyorum.
Bu sözlerin nezaket icabı söylenmediğini bildiğim bir arkadaşım olduğu için mutluyum.

2 yorum:

Kalduin dedi ki...

Bandırma'da, Erdek'in hemen yanı başında yaşayan birisi olarak Erdek'i çok iyi anlatmışsınız :) İyi bir tatil geçirmenize sevindim :)

Adsız dedi ki...

sen en güzel tatillere layıksın canım arkadaşım t.k