9 Mart 2016 Çarşamba

KÖPEK GEZDİREN ZEVATLAR


Bahar ayının başlamasıyla her ölümlü kadın gibi bende de bir telaş aldı ki sormayın.
- Eyvah! bu kiloları nasıl vereceğim?
Kendimce geliştirdiğim yöntem akşam 7'den sonra yememek ve yürümek. Sabah evden çıkıyorum büyükçe bir daire çizip, dönüyorum. Bu yürüme yolumun üzerinde yola paralel genişçe yaya kaldırımı var. Burada benim gibi yürüyen bir çok kişi var ve bunların içinde  köpeklerini gezdirenler çoğunlukta. Bazı köpekler küçücük, sahiplerine yetişmek için koşuşturuyor, bazı köpekler de sahiplerini koşturuyor. 
Şöyle yukarıdan bakıldığında çağdaş, modern bir şehirde olması gereken bir durum gibi görünse de aşağıda hiç de hoş bir görüntü yok. Bu yürüyüşlerim arasında köpek kakalarına basmamak için ciddi çaba sarf ediyorum. Yol boyunca yere baksam midem bulanıyor, bakmasam nereye basacağım belli.
Kulaklarında kocaman kulaklıklar, tasmalarının ipini iyice salmışlar biri korkar mı, çekinir mi umurlarında değil. O sırada müdahale edip uyarsan yobazlıkla suçlanacağın kesin. 
Sözde hayvanları çok seviyorlar, aksi düşüneni eleştiriyorlar. Hayvanın pisliğini toplamasını söyleyemezsiniz bile, öyle büyük tepki verirler ki anında cahil, anlayışsız ve nefret dolu olursunuz. Hatta biri çıkıp: "hayvanları sevmeyen insanları da sevmez." diyebilir. iyi de sizin köpeklerinizi gezdirdiğiniz ve yayaların yürümesi için yapılan yerde rahatça gezemeyecek miyiz?
Bu yazdıklarımda hayvan sevmediğim anlaşılmasın, tersine çok severim ve yıllar önce evimizde ailemizin maskotu "Yalaka" isminde köpeğimiz vardı. Dahası Sapanca gibi bir kasabada kedi, köpek, at, eşek, inek, kirpi, börtü böcek içinde büyüyen biri olarak apartmanların içinde genellikle kullanılmayan bir metrekarelik tuvaletlerde hapis edilen köpekleri düşündükçe içim parçalanıyor. Çalışan sahiplerini akşama kadar o daracık yerde bekler, akşam şayet sahibi yorgun değilse küçücük bir turun ardından aynı yere tıkılan köpekleri de duymuşluğum var.
Aslında köpekler doğaları gereği kaka yapacakları zaman patileriyle toprağı kazarak yer yapar ve işleri bitince pisliklerini kapatırlar. Fakat onları toprakta eşeleyecekleri yerler yerine betonda gezdirdikleri için köpeklerin doğalarıyla da oynamış oluyorlar. Ve tasmalarıyla köpeklerini gezdiren zevatlar yerdeki pisliklere aldırış etmeden sözüm ona modern kadın- adam imajı sergiliyorlar. 
Ne diyeyim Allah akıl fikir versin.
Not: Yukarıdaki resim İsveç prensesine ait.