10 Eylül 2014 Çarşamba

YAZ BİTMEDEN KURU NANE YAPALIM


Bilmem siz de fark ediyor musunuz, satın aldığımız kuru nanelere iyice yaklaşıp koklamadan kokusunu alamıyoruz. Hatta benim gibi küçük bir kasabada doğmuş büyümüş; naneyi, kekiği, semiz otunu, roka, pazı, kuzu kulağını, ısırgan otunu, pek çoğunuzun bilmediği dikenbaş'ı bahçesinde yemeklerinde sıkça görmüş biri olarak renkleri biraz farklı olmasa kekik ve nanenin kokularını ayırmakta güçlük çektiğimi söyleyebilirim. Bu benim burnumun kokuyu az algılamasından değil, alıştığımız kokuların azalmasından kaynaklanıyor.

Şimdi gelelim kuru nane yapmaya:
Ben 3 demet nane ile yaptım ama sanırım bir 3 demet daha yaparsam kışı çıkartabilirim. 
Taze naneleri bol suyla yıkayıp sıkma aparatıyla sularından arındırdım. İsterseniz siz süzgeçte bir süre bırakıp kurutabilirsiniz.  
Suyu alınmış taze naneleri balkon masamın üzerine serdiğim sofra bezine yaydım. Balkonunuz yoksa havadar fakat doğrudan güneşin temas etmeyeceği bir odada da bu işi yapabilirsiniz. 

Taze ve henüz nemli olan naneye doğrudan güneş ışığı temas ettiğinde nanelerin rengi kararıyor. Yemyeşil naneleriniz olsun istiyorsanız havadar bir yer yeterli olacaktır.
Nanelerimi her gün alt üst edecek şekilde havalandırdım. 
Benim bu işlemi yaptığım dönemde iki gün yağmur yağdı süre uzadı. Normalde 5-6 gün içinde naneleriniz kuruyacaktır. Kuru olduğunu anlamanız için elinizle ufalamaya çalışın. Ufalanıyorsa kurumuş demektir.

Kurumuş olan nane yapraklarını elimle ufalayarak kuru nane haline getirdim. Benim kuru nanelerim aynı boyutta olmadı fakat iri olmaları benim tercihim. Siz isterseniz robottan geçirip hepsi bir boyda naneler elde edebilirsiniz.

Mis gibi kokulu nanelerinizle güzel yemekler yapabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun.

2 yorum:

Uyuşuk Hayalperest dedi ki...

Allah, afiyetle yemeyi nasip etsin. :)
Çok güzel görünüyorlar.

kocaeli temizlik şirketleri dedi ki...

çok leziz görünüyorlar: elinize sağlık